Rôzne

V piatok žiadosť o vydanie občianskeho preukazu nevybavíte: Nastupujú preukazy s elektronickým čipom

Ak ste si chceli v piatok 29. novembra podať žiadosť o vydanie občianskeho preukazu, nepochodíte. Ani Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Ružomberku ich v tento deň vydávať nebude. Nastupujú totiž občianske preukazy s kontaktným elektronickým čipom.

Ilustračný obrázok k článku V piatok žiadosť o vydanie občianskeho preukazu nevybavíte: Nastupujú preukazy s elektronickým čipom
Zdroj: Policajný zbor SR

Žiadosť o vydanie nového preukazu bude možné podať na oddelení dokladov v pondelok 2. decembra. „Nové občianske preukazy s kontaktným elektronickým čipom, alebo tzv. elektronická identifikačná karta je súčasťou procesu elektronizácie verejnej správy, v rámci ktorej budú občanom postupne sprístupnené elektronické služby verejnej správy prostredníctvom internetu. Spracovanie žiadostí o vydanie ostatných dokladov bude samozrejme možné aj v piatok,“ uviedla Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ.

Elektronická identifikačná karta je vybavená elektronickým kontaktným čipom, na ktorom budú uložené identifikačné údaje občana, akými sú napríklad meno, priezvisko, adresa bydliska, dátum narodenia občana a aj údaje o platnosti dokladu. Naďalej bude slúžiť na preukazovanie totožnosti pri osobnom styku s úradmi a inštitúciami, navyše však so zabudovaným čipom poskytne aj možnosť preukazovania totožnosti v elektronickom prostredí. „Občan sa môže slobodne rozhodnúť, či bude využívať občiansky preukaz len na preukázanie totožnosti, tak ako doteraz, alebo požiada aj o aktiváciu občianskeho preukazu za účelom využívania elektronických služieb verejnej správy a zaručeného elektronického podpisu (ZEP),“ upresňuje D. Baloghová.

V súčasnosti je možné ZEP využiť pri elektronickej komunikácii cez Ústredný portál verejnej správy (www.slovensko.sk) s obchodným, či živnostenským registrom, katastrom nehnuteľností, s notármi, exekútormi a podobne. Takisto pri priamej komunikácii s daňovou a colnou sekciou Finančného riaditeľstva SR, so súdmi či štatistickým úradom.

Foto: ilustračné

Občiansky preukaz s elekt.čipom
1
Galéria
Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM