Slávka Kellová Rôzne

V Pribyline ožije koniec II. sv. vojny: Príďte oslobodiť Liptov

V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline sa po rokoch opäť odohrajú udalosti z konca II. svetovej vojny. Príďte sa pozrieť na rekonštrukciou bojov, ktoré oslobodili Liptov na prelome januára a februára 1945. Ukážok bojov sa zúčastní takmer 7O-tka účinkujúcich v dobových uniformách a odevoch.

Ilustračný obrázok k článku V Pribyline ožije koniec II. sv. vojny: Príďte oslobodiť Liptov
Foto: Slávka Kellová

Programové podujatie pre širokú verejnosť sa uskutoční v nedeľu 3. februára o 11:00. „Cieľom rekonštrukcie je pripomenúť si a v atraktívnej forme priblížiť oslobodzovacie boje v priestore horného Liptova, ktoré vyvrcholili oslobodením Liptovského Hrádku,“ hovorí riaditeľ organizátorského Liptovského múzea v Ružomberku Martin Krupa.

Na úvod podujatia vtiahne návštevníkov do víru dramatických udalostí, spred takmer sedemdesiatich rokov, atmosféra hornoliptovskej dediny. Pokoj veľmi rýchlo vystrieda príchod partizánov a ich kontakt s miestnymi obyvateľmi, činnosť a represálie nemeckých protipartizánskych jednotiek, obsadzovanie podtatranských dedín partizánskymi oddielmi krátko pred kontaktom s postupujúcim frontom, zrážky s nemeckými vojakmi, pokus wehrmachtu o protiútok, ktorý v zárodku zmarí pevný odpor partizánov a záverečný útok osloboditeľských jednotiek 1. Čs. armádneho zboru, ktorý plynule prejde do radostnej a uvoľnenej atmosféry dní, v ktorých sa pre časť obcí horného Liptova druhá svetová vojna skončila napriek tomu, že sa ešte ďalšie dva mesiace nachádzali v bezprostrednom frontovom zázemí počas ťažkých bojov o Liptovský Mikuláš.

„Návštevníci skanzenu budú mať možnosť uvidieť aj reprezentatívne spektrum uniforiem, ručných zbraní a výstrojných súčiastok bojujúcich strán, ktorých časť bude počas programu prístupná spolu s odborným výkladom na tématickej výstave. Z ťažkej techniky môže byť sľubným magnetom mínometná batéria wehrmachtu, či obrnené vojenské vozidlo,“ približuje sprievodný program podujatia Martin Krupa.

Oslobodenie Liptova
1
Galéria
Oslobodenie Liptova
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM