Ivana Milanová Správy Samospráva

V programe zimného zrazu turistov v Ružomberku si našla miesto beseda s R. Schusterom

Program 50. ročníka zimného zrazu Klubu slovenských turistov v Ružomberku pokračoval včera prehliadkou mesta a atrakcií v okolí.

Ilustračný obrázok k článku V programe zimného zrazu turistov v Ružomberku si našla miesto beseda s R. Schusterom
Zdroj: OOCR Region Liptov

Účastníci tiež mohli absolvovať besedy s rôznymi osobnosťami -*** prírodovedcom a spisovateľom Miroslavom Sanigom, horolezcom Petrom Hámorom a bývalým prezidentom SR Rudolfom Schusterom***.

„Ružomberok je predmestím Oravy, odkiaľ som mal manželku. Preto sme sa vždy na dolnom Liptove cestou zastavili na kávu, k Ružomberku mám pozitívny vzťah. Rozdiel medzi mnou a turistami, ktorí prišli na zraz, je v tom, že ja prírodu zaznamenávam. Keby som išiel na turistiku bez fotoaparátu alebo bez kamery a videl by som pred očami tie krásne zábery, mal by som veľké výčitky. Turistika pre mňa musí byť spojená s dokumentovaním,“ povedal bývalý prezident.

Podľa primátora Igora Čombora môže úspešná organizácia zimného turistického zrazu spropagovať mesto a jeho prírodné krásy.„Ružomberku to dodá odvahu, aby sa usiloval navrátiť späť slávu, ktorú mal v minulosti. Kedysi to bolo veľké priemyselné centrum, dnes sa to už nedá povedať, preto musíme svoje oči upriamovať na krásy okolia a pestovať turistiku, aby mesto ťažilo aj z týchto možností, ktoré mu dáva v nemalej miere okolitá príroda,“ vyjadril sa.

Turistické trasy 50. ročníka zimného zrazu turistov sa nachádzajú v dvoch národných parkoch – vo Veľkej Fatre a v Nízkych Tatrách a jednej Chránenej krajinnej oblasti – Chočských vrchoch. Približne 1500 turistov si môže vybrať medzi trasami pre peších, ale aj bežeckých lyžiarov a skialpinistov. „Špecialita nášho mesta je, že je osadené priamo na úpätí pohorí. Priamo z mesta sa dá dostať do Čutkovskej alebo Hrabovskej doliny. Turistické trasy v blízkosti Ružomberka sú otvorené celoročne,“ skonštatoval Martin Hromada z ružomberskej radnice.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM