Webnoviny - Rôzne

V prvý prázdninový deň sa horskí záchranári nezastavili

(WEBNOVINY) - Prvý prázdninový deň v prvých troch krajoch Slovenska sa premietol aj do zvýšeného počtu zranených na lyžiarskych tratiach, informovala Horská záchranná služba.

Nízke Tatry Lyžiarov či snoubordistov ratovali vo všetkých oblastiach, kde horskí záchranári pôsobia. Popoludní ich požiadali o pomoc v Nízkych Tatrách pre 29– ročného Slováka z Banskej Bystrice, ktorý si na snouborde poranil dolnú končatinu. Počas jazdy zo Širokého sedla v neupravenom teréne snoubordom narazil na prekážku, ktorú v hlbokom snehu nevidel. Privolaní záchranári ho na mieste ošetrili, zranenú nohu zafixovali do vákuového matraca a pomocou kanadských saní ho v hlbokom snehu transportovali na Srdiečko, kde ho odovzdali kamarátom. S nimi potom pokračoval do nemocnice na ďalšie ošetrenie vlastnou dopravou. V podvečerných hodinách požiadali záchranárov z Nízkych Tatier o pomoc pre snoubordistu, ktorý opustil značenú lyžiarsku trať a dostal do Vajskovskej doliny. Po jeho stopách mu odišli na pomoc dvaja záchranári a súbežne ďalší dvaja záchranári išli z ústia doliny na snežnom skútri. Slováka našli v doline bez zranení a pomocou snežného skútra a terénneho vozidla ho transportovali späť na Srdiečko.

Západné Tatry Takmer v rovnakom čase vyrážali záchranári z Oblastného strediska HZS Západné Tatry na pomoc 36-ročnej žene z Liptovskej Sielnice. Neďaleko Chaty pod Náružím si na Červenci poranila koleno a nebola schopná ďalej samostatne pokračovať. Kamaráti, ktorí boli na mieste, jej pomohli dostať sa späť na chatu, kde počkala na záchranárov. Dvaja záchranári jej po príchode poskytli prvú pomoc a následne poranenú nohu zafixovali do vákuového matraca. Pomocou snežného skútra turistku transportovali na Vápenicu, kde si ju prevzali jej rodinní príslušníci.

Zradná Malá Fatra V Malej Fatre český lyžiar opustil značenú lyžiarsku trať a dostal sa nad Lipnerovú rizňu. Na tomto mieste záchranári zasahujú pravidelne a na bezpečné opustenie danej lokality je potrebné použiť lanovú techniku. Za posledné dva mesiace tam zasahovali 15-krát. Počas evakuácie českého lyžiara na miesto prišiel slovenský lyžiar z Ružomberka, ktorého rovnako záchranári na lane spustili pod skalný prah a spoločne zlyžovali na parkovisko do Vratnej doliny.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM