Webnoviny - Rôzne

V Ružomberku bude možné zaplatiť zábezpeku v splátkach

Opätovnému prerokovaniu problematiky platby predchádzali viaceré stretnutia vedenia mesta s obyvateľmi, ale aj petícia za zrušenie zábezpeky.

RUŽOMBEROK 22. septembra (WEBNOVINY) – V nájomných bytoch v Ružomberku bude možné zaplatiť zábezpeku 100 € v splátkach do 30. júna 2012. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva.

Opätovnému prerokovaniu problematiky platby predchádzali viaceré stretnutia vedenia mesta s obyvateľmi, ale aj petícia za zrušenie zábezpeky.

„Podpísalo ju vyše 200 obyvateľov,“ poznamenal hlavný kontrolór mesta Igor Frič.

„Zábezpeka bude slúžiť voči rastúcim nedoplatkom za byty. Závažným faktom bolo aj časté poškodenie bytov nájomníkmi, a práve tými, ktorí museli z bytov odísť pre neplatenie. Nájomníci sa obávali, že peniaze zo zábezpeky budú úročené a mesto ich bude využívať vo svoj prospech. Tiež preferovali zálohu pred zábezpekou,“ vysvetlil viceprimátor Miroslav Zuberec.

Zástupca primátora poukázal aj na vývoj nedoplatkov v uplynulých rokoch. „Nepriaznivý je pomer, v 551 nájomných bytoch v súčasnosti býva 188 neplatičov. Zábezpeka bude uložená na účte mesta a nebude použitá na žiadne iné účely,“ ubezpečil.

Poslanci schválili aj výhody pre platiacich nájomného. Ak nájomcovi v ostatných dvoch rokoch nevznikol nedoplatok, môže mu byť predĺžená nájomná zmluva na raz také dlhé obdobie ako predchádzajúca nájomná zmluva, maximálne na rok.

V Ružomberku v súčasnosti evidujú 400 žiadostí o byt.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM