Ivana Milanová Rôzne Správy

V Ružomberku oslavujú 70. výročie kresťanského časopisu Verbum

Pri príležitosti 70. výročia založenia časopisu Verbum určeného pre kresťanskú kultúru sa dnes začala na Katolíckej univerzite konferencia Kresťanská kultúra na Slovensku: Sedemdesiat rokov Verbumu.

Ilustračný obrázok k článku V Ružomberku oslavujú 70. výročie kresťanského časopisu Verbum
Zdroj: Facebook

V rámci konferencie vystúpi Jozef Jarab z KU, ďalej Anna Záborská, Jozef Leščinský, Anton Fabian, Ján Sabol a ďalší redaktori časopisu.

Zástupcovia kresťanských médií a vydavateľstiev porozprávajú o budúcnosti kresťanskej kultúry na Slovensku.

Ako informuje Katolícka univerzita na svojej oficiálnej internetovej stránke, za vznikom časopisu Verbum stáli Anton Harčár, Ladislav Hanus, Ján Silan, Jozef Kútnik, Peter Galan, Ján Švec, Cyril Dudáš, Vendelín Jankovič, Jozef Bánsky a ďalší, ktorí sa v máji v 1946 zišli na fare v Liptovskom Hrádku. Verbum začal pôsobiť v roku 1947 ako časopis aj vydavateľstvo.

Podľa Ladislava Hanusa, jedného zo zakladateľov časopisu, bol Verbum na Slovensku vyhľadávaný časopis, orgán, ktorý mal autoritu. „Jeho vydávanie zlikvidoval v roku 1948 nástup komunistickej moci. Po páde totality sa podarilo časopis aj vydavateľstvo oživiť,“ uvádza KU, ktorá v súčasnosti jeho vydávanie podporuje.

Môže Vás zaujímať:

Zomrela významná osobnosť Ružomberka: Bývalý rektor Katolíckej univerzity Tadeusz Zasępa

V Ružomberku oslavujú 70. výročie kresťanského časopisu Verbum
4
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM