Ivana Milanová Správy

V ružomberskej nemocnici skončili desiatky budúcich vojakov

Desiatky absolventov základného výcviku vo výcvikovom prápore v Martine hospitalizovali. K situácii sa vyjadril aj minister obrany Peter Gajdoš.

Ilustračný obrázok k článku V ružomberskej nemocnici skončili desiatky budúcich vojakov
Zdroj: TASR

Zo 195 absolventov základného výcviku vo výcvikovom prápore v Martine má po konzumácii stravy a nápojov problémy 85 z nich. Do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku previezli 44 a do Univerzitnej nemocnice v Martine 13 vojakov. Na brífingu o tom dnes v ÚVN informoval minister obrany Peter Gajdoš.

Kontrolujú stravu, ktorú vojaci jedli

,,Všetci sú mimo ohrozenia života, cítia sa dobre a situácia je stabilizovaná. Poskytli im maximálnu zdravotnícku starostlivosť. V súčasnosti kontrolujeme pod dohľadom hlavného hygienika Vojenského hygienického ústavu stravu, ktorá bola podaná našim budúcim profesionálnym vojakom. S tým, že hľadáme zdroj tejto – pravdepodobne infekčnej – nákazy," povedal minister obrany.

Doplnil, že v súčasnosti zisťujú zdroj nákazy a nariadil preveriť sekciou kontroly, či boli dodržané všetky organizačné opatrenia pri zabezpečovaní a výdaji stravy.

,,Je predčasné robiť závery. Čakáme na výsledky analýz expertov v oblasti hygieny. Samozrejme, nás táto situácia veľmi mrzí. Na základný vojenský výcvik nastúpili títo ľudia len minulý týždeň. Žiaľ, na začiatok svojej vojenskej kariéry teda nebudú mať asi najlepšie spomienky," podotkol Gajdoš.

Zdravotné ťažkosti a teplota

Hlavný lekár Ozbrojených síl SR Vladimír Lengvarský uviedol, že nákaza sa prejavila výskytom zdravotných ťažkostí a zvýšenou teplotou.

,,V súčasnosti ešte nie je možné povedať, či ide o ochorenie vírusového alebo bakteriálneho pôvodu. Ostatní mimo hospitalizovaných sú v stabilizovanom stave, nepotrebujú žiadnu ústavnú starostlivosť. Situáciu ďalej monitorujeme a z hľadiska zdravotníckeho sú prijaté všetky opatrenia, aby sme podchytili výskyt nových ochorení, prípadne izoláciu tých, ktorí sú ďalej v útvare a nevykazujú žiadne známky infekčného ochorenia," dodal Lengvarský.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

V Ružomberku otvorili výstavu z najnovšej tvorby členov Zväzu slovenských fotografov

TOP 5 ČLÁNKOV TÝŽDŇA: Čo Ružomberčanov najviac zaujalo?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM