Jozef Milan Rôzne

V ružomberskej Polytechnike budúci technici vyrábali rapkáč a vtáčiu búdku

Vo štvrtok sa v Strednej odbornej škole polytechnickej v Ružomberku uskutočnilo krajské kolo Technickej olympiády, ktorej piaty ročník vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Do tohto kola postúpili víťazi z jednotlivých regiónov Žilinskej župy.

Ilustračný obrázok k článku V ružomberskej Polytechnike budúci technici vyrábali rapkáč a vtáčiu búdku
Zdroj: Dnes24.sk

V školskom roku 2014/2015 vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky už piaty ročník Technickej olympiády. Súťaž je určená pre žiakov piateho až deviateho ročníka základných škôl a zodpovedajúcich ročníkov osemročných gymnázií, ktorí prejavili záujem o tvorivé činnosti v oblasti technických predmetov.

Do riešenia úloh krajského kola sa zapojilo 15 žiakov z piatich základných škôl kraja. Na vypracovanie teoretickej časti mali súťažiaci 30 minút a ďalších 90 minút na zvládnutie praktickej úlohy, v ktorej sami vytvárali rapkáč a vtáčiu búdku.

V nižšej vekovej kategórii B dosiahla najvyšší počet bodov Barbora Bandíková zo ZŠ s MŠ Rabčice a v kategórii A, ktorá je súťažou dvojíc, postúpili do celoslovenského kola Dávid Babulják a Dominik Rakyčák zo ZŠ Svrčinovec.

„Organizovanie Technickej olympiády na stredných odborných školách podporuje spoluprácu so základnými školami a motivuje žiakov pre štúdium technických predmetov, čím sa dosahuje aj dlhodobý cieľ podpory odborného vzdelávania v rámci Žilinského kraja,“ uviedol žilinský župan Juraj Blanár. Celoštátne kolo Technickej olympiády sa uskutoční 5. – 6. mája 2015 v Nitre.

Zdroj: Lenka Záteková, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja

Krajské kolo Technickej olympiády
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM