Ivana Milanová Správy

Varovanie pred vetrom a snehovými závejmi: Výstraha 2. stupňa

Zimné slnko sa nad Ružomberkom skrylo za oblaky, z ktorých bude padať sneh. K tomu by malo silne zafúkať. Až tak, že nás meteorológovia varujú.

Ilustračný obrázok k článku Varovanie pred vetrom a snehovými závejmi: Výstraha 2. stupňa
Zdroj: Dnes24.sk

Pozor na silný vietor a snehové jazyky

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) vydali pre náš okres výstrahu 2. stupňa pred prudkým vetrom: „V okrese Ružomberok sa na hrebeňoch hôr miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 32 – 36 m/s (115 – 130 km/h)."

Rozfúkať by sa malo už dnes (3.1.) od 22:00 hod. a najväčší vietor utíchne zajtra (4.1.) okolo 17:00 hod. Štvrtok a piatok platí pred vetrom výstraha 1. stupňa.

„Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.“ vysvetlili meteorológovia.

Sprievodným javom nasledujúcich dní bude tiež sneženie a klesanie teplôt. Výstrahou 1 stupňa varujú meteorológovia na svojej webovej stránke aj pred snehovými jazykmi a závejmi: „V okrese Ružomberok sa miestami očakáva tvorba snehových jazykov a závejov od 3.1.2017 13:00 do 6.1.2017 18:00 hod. Ich tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Zdroj: TASR

V okrese Liptovský Mikuláš na severe Slovenska hrozí ľadová povodeň. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu druhého stupňa, platí až do odvolania. V okresoch Čadca a Martin je riziko ľadovej povodne nižšie, trvá tu prvostupňová výstraha.

Na vodných tokoch sa vzhľadom na výskyt nízkych teplôt vzduchu vytvárajú ľadové úkazy, ktoré vzdúvajú vodné hladiny. Tento jav môže ohroziť ľudskú činnosť a spôsobiť škody na majetku.

Vodohospodári kontrolujú stav vodných tokov, zároveň vypúšťajú Oravskú priehradu a Liptovskú Maru, čím sa snažia otepliť vodu a spomaliť proces zamŕzania riek. „Do tejto chvíle zatiaľ ľadové povodne nespôsobili výraznejšie problémy,“ povedal hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.

Zdroj: SHMÚ
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM