Ivana Milanová Samospráva

Vďaka elektronickému obstarávaniu ušetrila župa takmer 2 milióny eur

Žilinská župa ušetrila v prvom polroku 2016 1.832.800,08 eur vďaka elektronickému verejnému obstarávaniu. Firmy, ktoré vyhrajú jednotlivé zákazky, musia splniť kritériá vyhodnocované elektronickým systémom a do procesu záverečného výberu víťaza nie je možné zasiahnuť a kohokoľvek uprednostniť.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka elektronickému obstarávaniu ušetrila župa takmer 2 milióny eur
Zdroj: ŽSK

„Od januára do konca júna sme ukončili 50elektronických súťaží na rekonštrukcie našich nemocníc,sociálnych zariadení, kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií,ako aj na ďalšie nákupy tovarov a služieb. Súťaže sú tak verejné, otvorené a transparentné,“ informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

Elektronicky obstarávanie nie je novinka


„Predpokladané hodnoty všetkých zákaziek, ktorých zmluvy sme tento rok podpísali, boli 6.553.031,99 eur a vysúťažené ceny dosiahli 4.720.231,91 eur, čo je úspora takmer 30 percent,“ uviedla riaditeľka odboru verejného obstarávania Ivana Žureková. Podľa jej slov ŽSK obstaráva elektronicky už šiesty rok a využíva pre všetky svoje súťaže až dva nezávislé certifikované elektronické systémy obstarávania.

TOP 10


Župa plánuje vytvárať každý polrok rebríček top 10 obstarávaní s najvyššou hodnotou a úsporou, kde je možné vidieť, aká bola predpokladaná hodnota zákazky a akú sumu sa podarilo dosiahnuť vďaka elektronickému obstarávaniu. „Sme otvorená samospráva, chceme, aby naši obyvatelia vedeli nielen to, čo opravujeme či rekonštruujeme, ale tiež za akú cenu, prostredníctvom akej firmy a mohli tak dohliadať na efektívne využitie verejných financií,“ uzavrel žilinský župan, ktorý od roku 2014 inicioval spoluprácu kraja aj s Transparency International Slovensko. Jej cieľom nie je iba dodržiavať zákony, ale robiť aktivity i nad rámec legislatívy, ku ktorým patrí aj takéto zverejňovanie rebríčka najväčších investícií.

Autor: Lenka Záteková, hovorkyňa ŽSK

Čítajte tiež:

Baburová zostáva v Ružomberku

POTULKY PO SLOVENSKU: Zachráňte hrady a kláštory! Osem miest, ktoré potrebujú vašu pomoc

Vďaka elektronickému obstarávaniu ušetril Žilinský kraj takmer dva milióny eur
2
Galéria
Zdroj: ŽSK
Zdroj: ŽSK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM