Rôzne

Vedecká rada Katolíckej univerzity vyjadrila podporu rektorovi

Vedecká rada (VR) Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku prijala po korešpondenčnom hlasovaní uznesenie, v ktorom vyjadrila morálnu podporu rektorovi univerzity Tadeuszovi Zasepovi. Do korešpondenčného hlasovania sa podľa hovorcu KU zapojilo 19 členov, čo je nadpolovičná väčšina.

Ilustračný obrázok k článku Vedecká rada Katolíckej univerzity vyjadrila podporu rektorovi
Foto: Jozef Milan

Zároveň sa dištancovala od názoru akademického senátu univerzity, ktorý na zasadnutí 18. decembra schválil návrh na odvolanie T. Zasepu z funkcie rektora. Médiá o tom informoval hovorca KU Vladimír Buzna. „Rozhodnutie senátu niekoľko dní pred vianočnými sviatkami a na prahu roka, v ktorom sa má uskutočniť komplexná akreditácia, je pre nás úplne nepochopiteľné až neuveriteľné,“ konštatovali členovia VR KU.

V uznesení podľa Buznu ďalej uviedli, že od roku 2008 sledujú markantný progres univerzity pod vedením rektora Zasepu vo všetkých dôležitých oblastiach – vo vzdelávaní, výskume, medzinárodnej spolupráci, rozvoji infraštruktúry, kvalite a reputácii univerzity. „Dosiahnuť tieto úspechy si vyžaduje obrovské nasadenie celého tímu ľudí pod vedením inšpirujúceho lídra a profesorovi Zasepovi sa to podarilo,“ napísali v uznesení, ktoré prijali po hlasovaní na podnet člena VR KU a rektora Prešovskej univerzity v Prešove Reného Matloviča.

Akademický senát KU hlasoval o návrhu na odvolanie rektora na zasadnutí 18. decembra. „V zmysle platného Štatútu KU (článok 9, bod 2 d) súhlas k návrhu akademického senátu univerzity na odvolanie rektora dáva veľký kancelár KU, košický arcibiskup Bernard Bober. Až po jeho schválení alebo neschválení je návrh na odvolanie rektora platný. Listom z 19. decembra veľký kancelár vyjadril nesúhlas s návrhom na odvolanie rektora KU, preto sa návrh Akademického senátu KU na odvolanie rektora stal neúčinný,“ dodal hovorca KU.

súvisiace články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM