Jozef Milan Rôzne

Vedenie Gymnázia sv.Andreja na pleciach mladíka

Je skôr výnimočné, aby sa tridsaťjedenročný učiteľ stal riaditeľom strednej školy. Kamil Nemčík sa ním stal presne pred mesiacom. Prečítajte si zápis rozhovoru, ktorý poskytol vašej 24-ke.

PaedDr. Kamil Nemčík, učiteľ dejepisu a náboženstva, študoval na Filozofickej fakulte KU v Ružomberku, ženatý, jedno dieťa

O výberovom konaní Kamil Nemčík na prvé výberové konanie v júni 2011 nekandidoval. Riaditeľka Elenka Slaná, ktorá GSA viedla po odchode Stanislava Bellu (dnešného viceprimátora Ružomberka), si ho ale vybrala a pred druhým výberom cítil veľmi silnú podporu kolegov a priateľov.

O vlastných prioritách Na prvom mieste Kamil Nemčík ako otec – rodič, na druhom ako manžel a „až“ potom ako učiteľ. Ak nebude fungovať rodina, nebude ani dobrým učiteľom, tobôž riaditeľom. Nakoniec nie učiteľ (JA) je dôležitý, dôležité je viesť žiakov ku svätosti slovom, ale hlavne svedectvom (ťažko, ak by napr. žil vo voľných vzťahoch). Ondrej priviedol z úzadia brata Petra na čelo Cirkvi.

O pilieroch školy

  1. PRAVDA – žiak GSA má právo a príležitosť poznať pravdu sveta v súlade s aktuálnym vedeckým poznaním i Pravdu – Krista v súlade s učením Katolíckej cirkvi.
  2. VERNOSŤ – zahŕňa v sebe postoj človeka, ktorý poznaním pravdy i Pravdy si osvojuje k nim trvalý vzťah, pre ktorý sa oplatí prinášať obete.
  3. SVÄTOSŤ – zahŕňa v sebe aktivizáciu vlastných síl človeka, ktorý pravdu prijme a dokáže sa s ňou podeliť vydávaním svedectva o prijatých kresťanských hodnotách a vzťahoch.

O škole Je veľmi moderná (vybavením), úspešná (99% absolventov sa dostane na VŠ) a samozrejme plní štátny vzdelávací program, ako každá iná. Riaditeľ chce posilniť výučbu cudzích jazykov (napr. lektor pre nemčinu).

O mladých ľuďoch – študentoch Stálym cieľom je privádzať mladých ku jednote vnútra a vonkajška, aby zjednotili viacero „životov“ mladého človeka: jeden na FB (virtuálny), ďalší v triede, iné doma a na ulici s priateľmi. Žiak katolíckej školy by sa mal odlišovať správaním a konaním (cez pôsobenie svojich učiteľov).

Gymnázium sv. Andreja oslávi v júni svoju 20-tku. Jeho riaditeľ v podstate nie je až taký mladý.

RK GSA
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM