Jozef Milan Rôzne

Veľká akcia hygienikov v študentských internátoch: Chýbajú lekárničky aj nočné stolíky

Opakované sťažnosti študentov na hygienu na internátoch vyústili do kontrol, ktoré v druhej polovici septembra vykonal Úrad verejného zdravotníctva po celom Slovensku. Väčšina nedostatkov súvisí s dlhoročným podfinancovaním fondov na údržbu týchto zariadení.

Ilustračný obrázok k článku Veľká akcia hygienikov v študentských internátoch: Chýbajú lekárničky aj nočné stolíky
Zdroj: TASR

Kontroly boli zamerané na preverenie správneho vykurovania, vetrania priestorov, počet izieb v bunkách či ich vybavenie. Kontrolóri si posvietili aj napríklad na kapacitu a hygienu priestorov. Na celom Slovensku vykonali dokopy 239 kontrol v 238 ubytovacích zariadeniach. Celkovo uložili 230 opatrení a 12 sankcií.

Ako dopadol náš kraj?

V Žilinskom kraji prebehlo 36 kontrol v 36 ubytovacích zariadeniach. Dokopy uložili kontrolóri 83 opatrení, čo je najviac zo všetkých krajov Slovenska. Žiadnemu zariadeniu nebola udelená sankcia. Spomínané opatrenia boli uložené v 29 zariadeniach. Zvyšné boli bez nedostatkov. Medzi zistenými nedostatkami sú bežné aj nedodržiavanie požiadaviek na počet ubytovaných osôb (kapacita), na vybavenie zariadení na osobnú hygienu, ich upratovanie, umývanie a dezinfekciu, odmontované umývadlá, poškodené a nefunkčné okná, chýbajúca lekárnička PP, resp.v lekárničke sa nachádzali prípravky po uplynutí dátumu expirácie, nedodržanie frekvencie výmeny posteľnej bielizne,

Málo peňazí – pomalá náprava

Opatrenia, uložené odbornými pracovníkmi už v predchádzajúcich obdobiach, sa realizujú postupne (rozložené do jednotlivých etáp) a sú vykonávané na základe pridelených finančných príspevkov od zriaďovateľa.Vo väčšine zariadení ide o výmenu okien, obnovu nábytku a podláh, rekonštrukciu spŕch.

Problematika nedostatočného vybavenia izieb príslušným nábytkom pretrváva z dôvodu, že prevádzkovatelia akceptujú požiadavku študentov, aby si mohli vybaviť izby podľa vlastných požiadaviek (prinesenie nábytku z domu), a z toho dôvodu chýbajú v izbách stoly a stoličky, nočné stolíky a lampy pre každého žiaka, uvádza sa v správe Úradu verejného zdravotníctva.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM