Rôzne Správy

Veľká zmena! Obchody majú byť počas sviatkov a dní pracovného pokoja zatvorené

Celkovo tak budú mať zamestnanci v maloobchode voľno 15,5 dňa, v súčasnosti majú 3,5 dňa. Štát vraj týmto krokom chce vyjsť v ústrety tým, ktorí doteraz pracovali.

Ilustračný obrázok k článku Veľká zmena! Obchody majú byť počas sviatkov a dní pracovného pokoja zatvorené
4
Galéria
Zdroj: pixabay.com

S týmto návrhom prišli koaliční poslanci Ján Podmanický a Marián Kéry (obaja Smer-SD). „Dnes už máme na Slovensku 3,5 dňa, kedy je obmedzený maloobchodný predaj. Je to Štedrý deň od 12. hodiny, Prvý sviatok vianočný, Nový rok a Veľkonočná nedeľa. Tento okruh rozširujeme o ďalších 12 dní. Sú to všetky štátne sviatky a všetky dni pracovného pokoja s výnimkou nedieľ,“ vysvetlil Podmanický.

Zmeny by sa nemali dotknúť živnostníkov, čerpacích staníc či hotelov. „Je okruh prevádzok v Zákonníku práce, ktorých sa to týkať nebude,“ priblížil Podmanický s tým, že novela by mala byť predložená na februárovú schôdzu parlamentu a začať by mala platiť od 1. mája tohto roka.

Civilizované Slovensko

Ak sviatok pripadne na nedeľu, tak sa bude aj na tento deň vzťahovať obmedzenie. Podľa neho tento návrh Slovensko posúva k civilizovaným krajinám.

„Nastal čas, aby sme vyšli v ústrety státisícom mužov a žien, ktorí pracujú v tomto sektore obchodu, ktorí si zaslúžia, aby boli viac so svojimi rodinami,“ myslí si Podmanický.

Sociálni partneri návrh poslancov rešpektujú. „Rozprávame sa len o tom, či si niekto myslí, že by dní malo byť 15, 16, alebo 30 a niekto si myslí, že osem. Toto je to, o čom je téma a je potrebné hľadať kompromis,“ priblížil viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Luboš Sirota.

Nedele ostávajú

Podľa neho ale nedozrel čas na to, aby sa diskutovalo o zákaze predaja počas nedieľ. „Nedozrel ešte čas na diskusiu o zatvorení predajní v nedeľu, to je téma na neskôr,“ podotkol Sirota.

Zmeny víta aj Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. „Bolo dlhodobou ambíciou KOZ presadiť takúto novelu zákona. Vytvorí to priestor pre zamestnancov tráviť čas s rodinami. Väčšina zamestnancov sú ženy a touto novelou sa približujeme k idei k vyváženému súkromnému životu,“ dodala viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová.

Ilustračné foto

Obchody
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM