Eliška Šándorová Rôzne Správy

VEĽKÝ PREHĽAD: Ktoré vlaky a autobusy budú na “dušičky“ posilnené?

Hromadné sťahovanie národa, ako sa ľudovo hovorí masovému presunu počas sviatkov, nás čaká už niekoľko dní pred 1. novembrom. Ako sa zmení doprava?

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÝ PREHĽAD: Ktoré vlaky a autobusy budú na “dušičky“ posilnené?
Zdroj: TASR

Ak plánujete na Sviatok všetkých svätých presúvať sa vlakom či autobusom, najvyšší čas zakúpiť si lístky. Kde sú už spoje beznádejne vypredané a ktoré vlaky budú posilnené?

Mimoriadne rýchliky

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) počas “dušičiek“ pridá celkovo 30 posilových vlakov a 2 mimoriadne rýchliky. Od štvrtka 27. októbra do utorka 1. novembra 2016 vypraví 2 posilové vlaky kategórie EuroCity, 14 rýchlikov, 10 regionálnych rýchlikov, 2 expresy a 4 regionálne expresy.

"Najviac vlakov (12) pôjde v nedeľu 30. októbra a v utorok 1. novembra (10), keď očakávame najväčší záujem cestujúcich, najmä v smere z východného Slovenska do Bratislavy,“ informuje ZSSK.

Mimoriadne rýchliky pôjdu medzi Bratislavou a Košicami. Tieto vlaky budú zložené z desiatich vozňov 2. triedy, do ktorých je možné zakúpiť si miestenky.

  • piatok 28. októbra 2016 – R 11609 Bratislava hl. st. (13.34 h) – Košice (19.45 h)
  • utorok 1. novembra 2016 – R 11610 Košice (14.19 h) – Bratislava hl. st. (20.23 h)

Okrem dvoch mimoriadnych rýchlikov, cestovné poriadky posilových vlakov sú zverejnené v platnom cestovnom poriadku. Spoje a časy mimoriadnych vlakov nájdete TU.

Zdroj: TASR

Žlté vlaky sú vypredané

Súkromný RegioJet nasadil na nadchádzajúce dni maximálny počet vozňov. "Bohužiaľ, pred víkendom sú z Bratislavy už všetky miesta vypredané. Voľné sú jedine na trase Žilina – Košice, kde sa časť kapacity uvoľní a kde sú k dispozícii ďalšie dva spoje v smere z Prahy do Košíc a späť,“ uviedol pre Dnes24.sk hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj.

Ak ale plánujte cestu v utorok z Košíc do Bratislavy, musíte si privstať na prvý ranný spoj, ktorý je jediný voľný.

"V úseku Košice – Žilina, s výnimkou podvečerného spoja, sú ešte k dispozícii miestenky cez deň a pri večernom spoji o 21.22 hodine z Košíc,“ dopĺňa hovorca. Keď uprednostňujete autobus, na linke Bratislava – Banská Bystrica – Nitra je nateraz dostatok voľných miest.

Medzinárodné spoje sa míňajú

Slovak Lines, ktorý zabezpečuje pravidelnú prímestskú, diaľkovú a medzinárodnú dopravu, má ešte dostatok lístkov v rámci vnútroštátnych spojov.

"Trošku iná situácia je v medzinárodnej doprave. Zvýšený záujem o cestovanie do zahraničia je už od stredy 26. októbra, vypredané sú najmä spoje do Londýna, na piatok aj do Paríža, na ostatné spoje a smery sa dopredávajú posledné miesta,“ uviedla Eva Vozárová, hovorkyňa Slovak Lines.

Pred sviatkami je veľký záujem aj o cestovanie z Bratislavy na letisko Schwechat, po sviatkoch zo Schwechatu späť. A na záver len odporúčanie – nákup lístkov si nenechávajte na poslednú chvíľu. U každého prepravcu si ich môžete zakúpiť pohodlne cez internet.

Ilustračné foto, TASR

Vlaková doprava počas sviatkov
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM