Ivana Milanová Rôzne Správy

Vianočná predpoveď pre Ružomberok: Síce prituhne, ale čo sneh?

So snehovou prikrývkou majú Vianoce to pravé čaro. Ako to bude tento rok? Pozreli sme sa na predpoveď počasia od naslovo vzatých odborníkov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Ilustračný obrázok k článku Vianočná predpoveď pre Ružomberok: Síce prituhne, ale čo sneh?
Zdroj: Dnes24.sk

Od Vianoc nás delí už len niekoľko dní. Hoci snehová nádielka sa už tento rok v Ružomberku párkrát objavila, po pár dňoch sa prchavá krása roztopila. Čo máme od počasia čakať počas najkrajších sviatkov v roku?

Predpoveď počasia na 24.12.2016 (Sobota)

Prevažne zamračené a hmlisto, na horách spočiatku zmenšená oblačnosť. Sneženie od stredných polôh, na strednom a Slovensku miestami aj v nižších, polohách. Slabý, v horských oblastiach na severe juhozápadný vietor 3 až 8 m/s (10, 30 km/h). Ojedinele tvorba poľadovice.

Najnižšia nočná teplota –3 až –6 stupňov.

Najvyššia denná teplota –2 až 3 stupne.

Predpoveď počasia na 25.12.2016 (Nedeľa)

Oblačno až zamračené. Na viacerých miestach dážď alebo prehánky. Zrážky snehové od stredných polôh a na severe miestami aj v nižších polohách.

Najnižšia nočná teplota 2 až –1 stupeň.

Najvyššia denná teplota 1 až 4 stupne.

Predpoveď počasia na 26.12.2016 (Pondelok)

Prevažne oblačno. Miestami dážď alebo prehánky, v noci na horách snehové.

Najnižšia nočná teplota 4 až 0 stupňov.

Najvyššia denná teplota 2 až 6 stupňov.

Šanca na sneženie sa črtá na Štedrý deň vo večerných hodinách a na 1.sviatok vianočný, najviac v obedňajších hodinách. Udržaniu snehovej pokrývky však neprospievajú údaje, ktoré ukazujú grafy na webovej stránke SHMÚ. Teplota by v noci od 24. decembra do 27. decembra vôbec nemala klesnúť pod nulu. Ďaľšie výdatnejšie snehové prehánky môžeme očakávať až 28. decembra.

Podľa amatérskeho meteorológa vyvrcholí zima v januári

Ak pre vás zima bez snehu jednoducho nie je zimou, nádej svitá v januári. Dlhodobé vyhliadky podľa amatérskeho meteorológa a vášnivého pozorovateľa počasia Jána Wolfa vyzerajú sľubne.,,V januári by sa mohol dostaviť vrchol zimy – studený vzduch sa už presúva z Kanady a USA nad Grónsko a severný Atlantik, v polovici januára by sa mohol dostaviť do strednej Európy. Zdá sa, že toto načasovanie príde práve okolo vrcholu zimy a okrem silných mrazov by nás mohlo zasiahnuť aj výdatné sneženie najmä na horách, čo by zimné podmienky ešte znásobilo."

Foto: ilustračné

Zdroj: SHMÚ
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM