Správy Správy

Vianočný darček pre dôchodcov: Štát im pošle aj príplatok necelých 13 eur

Dôchodcovia, ktorých dôchodok nepresahuje 396,18 eura, by mali koncom roka dostať jednorazový príplatok k vianočnému príspevku. Kto má naň nárok?

Ilustračný obrázok k článku Vianočný darček pre dôchodcov: Štát im pošle aj príplatok necelých 13 eur
Zdroj: TASR

Nárok na takýto príplatok by mali mať tí dôchodcovia, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do 396,18 eura. Vyplýva to z návrhu zákona z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý dnes poslal parlament do druhého čítania.

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak má opäť dosiahnuť 100 eur a majú mať na ňu nárok dôchodcovia, ktorých dôchodok je do 198,09 eura.

Vianočný príspevok by pritom malo v tomto roku dostať viac ľudí ako vlani. Výška príspevku sa odvíja od priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Na jeho výplatu má nárok každý penzista, ktorého dôchodok alebo úhrn dôchodkov nepresiahne sumu 529,80 eura.

Čítajte aj: Slovákov ovláda strach, že ostanú bez peňazí a chudobní

Vlani sa maximálna suma penzie, keď mal dôchodca nárok na vianočný príspevok, pohybovala na úrovni 514,80 eura. Nárok na vianočný príspevok bude mať v tomto roku približne 1,2 milióna dôchodcov. Na jednorazové zvýšenie vianočného príspevku o 12,74 eura by malo mať nárok asi 733-tisíc dôchodcov.

Vianočný príspevok zaviedla prvá vláda premiéra Roberta Fica a prvýkrát ho dostali dôchodcovia v decembri 2006. Vypláca ho Sociálna poisťovňa.

Čítajte aj: Dôchodcovia si od budúceho roka polepšia. Ale len naoko

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM