Rôzne Správy

VIDEO: Ako jazdiť bezpečne v zimnom období? Nástrahami sú aquaplaning a poľadovica

Jesenné a nadchádzajúce zimné obdobie vytvárajú na cestách špecifické podmienky, ktoré by chodci, cyklisti ani vodiči nemali v žiadnom prípade podceniť.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Ako jazdiť bezpečne v zimnom období? Nástrahami sú aquaplaning a poľadovica
Zdroj: Prezídium PZ SR

Rannú námrazu, poľadovicu, snehovú pokrývku „kašu“ a neraz aj neposypané cesty poznajú mnohí vodiči. Príroda v tomto období skúša ich šoférske schopnosti najmä aquaplaningom a poľadovicou.

"Väčšie množstvo vody na povrchu vozovky vytvára podmienky na stratu smerovej a pozdĺžnej stability vplyvom aquaplaningu, čiže stratu kontaktu s vozovkou vplyvom vrstvy vody medzi nimi. Takýto jav môže nastať už pri rýchlostiach 80 km/h a viac, na ktoromkoľvek povrchu a na ktoromkoľvek kolese vozidla,“ vysvetľuje Milan Holéci, znalec v odbore cestnej dopravy.

Aquaplaning je ovplyvnený viacerými faktormi, ako napríklad tiaž vozidla, pneumatiky, dezén pneumatík, sklon a povrch vozovky, technický stav náprav vozidla a podobne.

Znamená to, že v určitom prípade – pohyb vozidla rýchlosťou vyššou ako 80 km/h za dažďa už nie je bezpečný, je to pohyb so zvýšeným rizikom.

Poľadovica aj pri slnečnom počasí

Vodičov často zradí napohľad krásny slnečný deň. Pri poľadovici je rozhodujúca teplota. Poľadovica vzniká už pri minimálnom poklese vonkajšej teploty. Za priaznivých podmienok sa začína vrstva ľadu na vozovke tvoriť pri teplote 0 až –3 stupne.

Takýto jav sa môže vyskytnúť v prípade tienistých miest alebo miest so zvýšenou vlhkosťou (údolia, mosty, cesty, pozdĺž vodných tokov, priehrad a podobne). Rovnaký vplyv na zjazdnosť vozovky má aj vrstva mokrého blata na vozovke po prejazde poľnohospodárskych strojov.

Zdroj: Prezídium PZ SR

Za takýchto podmienok je nevyhnutné prispôsobiť jazdu stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam.

„Polícia v tejto súvislosti osobitne upozorňuje chodcov a cyklistov, aby si uvedomili, že brzdná dráha vozidla na mokrej, prípadne zasneženej vozovke je podstatne dlhšia, ako na suchej ceste, a to zvyšuje aj riziko vzniku kolízie či nehody,“ uviedla Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ.

Povedzte svojim blízkym

  • Povedzte im, aby sa na cestách správali zodpovedne a predvídavo.
  • Povedzte im, že alkohol za volantom je neprípustný.
  • Povedzte im, že reflexný prvok schovaný v šuplíku alebo v taške je zbytočný.
  • Povedzte im, že chcete, aby sa vrátili z ciest živí a zdraví.
Sneh na cestách
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM