Rôzne

Vidieť a byť videný je životne dôležité: Čo je povinný dodržiavať chodec a cyklista

Chodci a cyklisti sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky. Zásadu "vidieť a byť videný" je pre nich nevyhnutné dodržiavať, lebo sú to práve oni, ktorí pri dopravných nehodách bývajú zranení a neraz zaplatia aj najvyššiu daň - svojimi životmi.

Ilustračný obrázok k článku Vidieť a byť videný je životne dôležité: Čo je povinný dodržiavať chodec a cyklista
Zdroj: Policajný zbor SR

Vodič motorového vozidla má za zníženej viditeľnosti omnoho menšiu možnosť zabrániť stretu s chodcom, ktorého pohyb na ceste zbadá neskoro. Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.

Cyklista je povinný počas jazdy na bicykli mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou. Ak je cyklistom osoba mladšia ako 15 rokov, táto povinnosť sa vzťahuje aj na jazdu v obci. Za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Osoba mladšia ako 10 rokov smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny jazdiť na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, ktorá zodpovedá za dodržiavanie povinností podľa zákona o cestnej premávke.

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM