Rôzne

Vidieť a byť videný je životne dôležité: Motorkár a chodec zaplatili životom

Vidieť a byť videný je životne dôležité nielen pre vodičov motorových vozidiel, ale najmä pre chodcov a cyklistov, ktorí sú pri zrážke s motorovým vozidlom oveľa viac ohrození ako osádka vozidla. O to viac by mali dbať na svoju bezpečnosť.

Ilustračný obrázok k článku Vidieť a byť videný je životne dôležité: Motorkár a chodec zaplatili životom
Zdroj: Policajný zbor SR

Okrem primeranej opatrnosti, je preto potrebné obliecť sa tak, aby nás bolo vidieť aj za zníženej viditeľnosti. „Vodič motorového vozidla má za zníženej viditeľnosti omnoho menšiu možnosť zabrániť stretu s nemotorovým účastníkom cestnej premávky, ktorého pohyb na ceste zbadá neskoro. Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec a tiež cyklista idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev,“pripomína krajský hovorca Policajného zboru v Žilina Radko Moravčík. Polícia vyzýva chodcov i cyklistov, aby túto povinnosť nezanedbávali.

Vyhasli dva ľudské životy

V utorok 22. apríla v noci v čase o 22.35 hod. došlo na ceste I/78 v obci Oravská Polhora (okres Námestovo) k tragickej dopravnej nehode. 45-ročný vodič (občan Poľskej republiky) viedol motocykel Yamaha v smere od obce Rabča. Keď sa nachádzal na rovnom úseku cesty došlo z doposiaľ presne nezistených príčin ku kolízii s 50-ročným chodcom. Vodič motocykla následne narazil do oplotenia rodinného domu. Motocyklista aj chodec utrpeli zranenia, ktorým na mieste dopravnej nehody podľahli.

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM