Rôzne

Vláda SR rokuje v Ružomberku: Z balíka 2,2 milióna eur má mesto získať necelú polovicu

Vláda absolvuje už 15. výjazd do slovenských regiónov. Dnes sa bude zaoberať sociálno-ekonomickou situáciou okresov Ružomberok a Liptovský Mikuláš. Ťažiskom pomoci je, podobne ako pri predošlých výjazdoch, finančný balík vo výške 2,2 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Vláda SR rokuje v Ružomberku: Z balíka 2,2 milióna eur má mesto získať necelú polovicu
Zdroj: Dnes24.sk

Ministri zasadli v priestoroch Kultúrneho domu Andreja Hlinku v Ružomberku. Ešte predtým sa predseda vlády Robert Fico stretol na ružomberskom mestskom úrade so starostami Dolného Liptova.

Do Žilinského kraja mieri súčasná vláda po druhý raz. Vlani v októbri rokovala v Žiline. Kým vtedy sa zamerala do veľkej miery na problémy krajskej metropoly, teraz jej opatrenia smerujú do regiónu Liptova, najmä však do samotného Ružomberka. Z celkového balíka 2,2 milióna eur mesto získa necelú polovicu – až 980.000 eur. Zvyšnú časť získa Žilinský samosprávny kraj, 49 obcí a miest v oboch okresoch a dve občianske združenia.

  • Podobne ako pri predošlých výjazdoch aj teraz sa vláda bude snažiť zlepšiť postavenie nezamestnaných mladých ľudí na trhu práce, tentoraz na Liptove. Minister práce Ján Richter do konca roka vyčlení pre úrady práce na ich území dokopy 1,34 milióna eur. V analýze, ktorú dostanú ministri na stôl, sa píše, že nezamestnanosť na Liptove je vyššia ako priemer v celom Žilinskom kraji. Kým v ŽSK bola ku koncu marca miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 10,44 percenta, v okrese Litovský Mikuláš bola 11,31 percenta, v okrese Ružomberok 11,65 percenta.
  • Minister hospodárstva Vazil Hudák preto dostane za úlohu iniciovať vyhľadávanie nových investorov pre región Liptova. V etablovaných výrobných závodoch na jeho území zase bude hľadať prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu možnosti podpory pre rozvojové investičné zámery.
  • Úlohy pomôcť Liptovu dostanú i ostatní ministri. Šéf rezortu dopravy Ján Počiatek má do konca novembra začať modernizáciu mostov v Palúdzke a Valaskej Dubovej, do marca 2016 začať verejné obstarávanie na zámer EIA obchvatu mesta Ružomberok, či napríklad pokračovať v príprave rýchlostnej cesty R1 na trase Banská Bystrica – Slovenská Ľupča.
  • Minister školstva Juraj Draxler má vyriešiť krízovú situáciu Katolíckej univerzity v Ružomberku pri dostavbe ubytovacích kapacít. Minister vnútra Robert Kaliňák má v spolupráci s mestom Ružomberok vybudovať do konca júna 2016 klientske centrum, v ktorom budú centrálne umiestnené orgány štátnej správy. Minister životného prostredia Peter Žiga podporí protipovodňové opatrenia v meste Liptovský Mikuláš.

Webová stránka vlády Slovenskej republiky zverejnila program rokovania, ktorý má 4 body. Z pohľadu nášho mesta a regiónu Liptov je najdôležitejší ten prvý:

Analýza sociálno-ekonomickej situácie regiónu Liptov (okresov Liptovský Mikuláš a Ružomberok) a návrhy na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti

  • Predkladá: podpredseda vlády a minister financií
  • Prizvaný/í: Juraj Blanár, poslanec Národnej rady SR a predseda Žilinského samosprávneho kraja, Ladislav Andreánsky, poslanec NR SR a poslanec ŽSK, Milan Mojš, poslanec Národnej rady SR, Igor Čombor, primátor mesta Ružomberok, Ján Blcháč, primátor mesta Liptovský Mikuláš, Ladislav Zvara, starosta obce Štiavnička, Jozef Jarab, rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku, Anna Paráková, prednostka Okresného úradu Ružomberok, Ján Galvánek, prednosta Okresného úradu Liptovský Mikuláš, Milan Fiľo, prezident spoločnosti ECO-INVEST, a. s. a Miloslav Čurilla, viceprezident spoločnosti ECO-INVEST, a. s.

Z dostupných informácií vyplýva, že celé rokovanie aj s následnou tlačovou besedou by sa malo odohrať do 14:00. O záveroch vás budeme samozrejme informovať. Čítajte rk24.

Súvisiaci príspevok: http://ruzomberok.dnes24.sk/…gionu-208466

Zdroj: vladasr.sk; foto: Martin Buzna;

Vláda SR rokuje v Ružomberku, uvítanie na MsÚ
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM