Jozef Milan Samospráva

Vládne peniaze pomôžu bezpečnosti a poriadku na Klačne: Radnica vybuduje kamerový systém

Z balíka financií, ktorý vláda SR pridelila mestu na júnovom rokovaní v Ružomberku, pôjde 30 tis. € na zaobstaranie a inštaláciu kamerového systému na najväčšom mestskom sídlisku Klačno. Dvojitý efekt tejto investície zvýrazní súčasné rozšírenie optickej siete.

Ilustračný obrázok k článku Vládne peniaze pomôžu bezpečnosti a poriadku na Klačne: Radnica vybuduje kamerový systém
Foto: Jozef Milan

Hovorca primátora Michal Praženica pre portál liptov.sme.sk povedal, že čiastka 30 0000 EUR je odhad, pretože mesto musí dať vypracovať projekt a reálna suma sa ukáže až po verejnej súťaži. Tri nové kamery na Kľačne majú chrániť nielen občanov a ich majetok priamo v sídlisku, ale aj nový športovo-oddychový areál. Kvalita kamier má mestskej polícii poskytovať jednoznačné dôkazy, pretože dostatočne jasne priblíži tvár podozrivého či evidenčné číslo vozidla, a to aj z veľkej vzdialenosti.

Optická sieť

Celková cena rozšírenia kamerového systému musí obsahovať nielen obstaranie výkonných kamier, ale aj ich pripojenie na optickú sieť. Optický kábel bude položený do zeme od Katolíckej univerzity a potiahnutý až na sídlisko. „Okrem toho musíme počítať aj s výkopovými prácami v samotnom areáli, inštaláciou šácht, elektrickej prípojky a rozvodov, stĺpov na umiestnenie kamier, prevodníkov. V neposlednom rade je to aj samotná inštalácia a zapojenie kamier,“ objasnil hovorca primátora.

Optická sieť zrýchli a skvalitní pripojenie na internet, môže sa však využiť aj na prenos televízneho signálu, či dokonca telefonovanie. „Na optickú sieť by sme chceli pripojiť Základnú školu Kľačno a pripraviť sieť ďalšieho rozšírenia na sídlisko, prípadne aj do mestskej časti Černová,“ uzavrel Michal Praženica.

Čítajte tiež: http://ruzomberok.dnes24.sk/…kolko-209926

Zdroj: liptov.sme.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM