Ivana Milanová Správy Samospráva

Vlani prepravili autobusy 26 miliónov cestujúcich

V roku 2016 využilo autobusy prímestskej dopravy v Žilinskom kraji 26.071.808 cestujúcich. V porovnaní s rokom 2015 ide o viac ako miliónový pokles.

Ilustračný obrázok k článku Vlani prepravili autobusy 26 miliónov cestujúcich
Zdroj: ŽSK

„Počet prepravených postupne klesá od roku 2005, kedy autobusy využívalo až o 22 miliónov cestujúcich viac. Napriek tomu však zabezpečujeme prímestskú autobusovú dopravu, aby sa naši obyvatelia mohli dostať do práce či škôl, aj keď nenaplnia celý autobus,“ informoval žilinský župan Juraj Blanár.

Podľa jeho slov kraj financuje dopravu na 210 autobusových linkách pre 313 miest a obcí ŽSK prostredníctvom zmluvných dopravcov SAD Žilina a ARRIVA Liorbus.

Viac ako 400 autobusov prešlo vlani 24,7 miliónov kilometrov a za deň vyrazilo na cesty priemerne 3.800 župných spojov.>

Každý kilometer dotuje Žilinská župa ako objednávateľ prímestskej autobusovej dopravy. Za minulý rok zafinancovala cestu každého cestujúceho vo výške 61 centov. „Aj vďaka nášmu príspevku je výška cestovného dlhodobo na rovnakej úrovni a cestujúci platia oveľa nižšiu čiastku, ako by platili bez župného dofinancovania. Za minulý rok sme uhradili dopravcom stratu 15,8 miliónov eur,“ uviedol J. Blanár s tým, že kraj pokrýva aj sociálne zľavy, vlani vo výške 5,6 miliónov eur, vďaka ktorým cestujú výhodnejšie seniori, osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, deti do šiestich rokov či študenti. Podľa slov predsedu ŽSK práve žiaci využívajú autobusy čoraz častejšie. „V porovnaní s rokom 2005 napriek celkovému poklesu cestujúcich narástol podiel študentov o tri percentá,“ zdôraznil.

Zdroj: ŽSK

Záujem o autobusovú dopravu sa snaží župa udržať predovšetkým stálym zvyšovaním kvality poskytovaných služieb. „Stupeň motorizácie rastie každým rokom a autobusy nedokážu súperiť s komfortom auta, ktoré vás odvezie priamo od dverí k dverám. Naším cieľom je preto sústrediť sa na kvalitu a nízke náklady pre cestujúcich. Za desať rokov sme zakúpili 365 nových autobusov, čo je viac ako trištvrtina aktuálne využívaných vozidiel. Už takmer v každom autobuse je samozrejmosťou klimatizácia a 110 z nich dokonca poskytuje bezplatné wifi pripojenie, ktoré sme zaviedli ako prvý samosprávny kraj na Slovensku,“ zdôraznil predseda ŽSK.

Zdroj: ŽSK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM