Ivana Milanová Kultúra

VLKOLÍNEC: Pridajte svoj šindeľ na Dom UNESCO

Každý deň sa osada UNESCO pri Ružomberku mení na tvorivý priestor najmä pre najmenších, ktorí si vyrobený predmet môžu odniesť domov na pamiatku návštevy Vlkolínca. V júli a auguste môžete nechať svoje deti v Roľníckom dome pri Informačnom centre vo Vlkolínci.

Ilustračný obrázok k článku VLKOLÍNEC: Pridajte svoj šindeľ na Dom UNESCO
Zdroj: Mesto Ružomberok

Denne od deviatej do piatej podvečer tam môžu v rámci tvorivých dielní vyrábať predmety s pedagógmi Základnej umeleckej školy Ľudovíta Fullu z Ružomberka (ZUŠ). „Zamerané sú na tvorivú prácu s deťmi rôznou výtvarnou technikou. Vyrobený predmet si deti môžu odniesť domov ako pamiatku na návštevu osady UNESCO," hovorí Jaroslav Maga z mestského úradu.

Maľovanie, modelovanie, lepenie, vyrezávanie, práce s hrnčiarskym kruhom, krosnami, ale aj paličkovanie, drôtikárstvo a čipkovanie. To všetko čaká na ratolesti v rámci tvorivých dielní vo Vlkolínci počas leta. „Použitými materiálmi sú drevo, kov, textil, hlina a koža," dopĺňa Maga. Dodáva, že okrem vyrobeného darčeka si môžu deti opečiatkovať pohľadnicu Vlkolínca, ako ďalší zaujímavý predmet pre potešenie.

Koberec národov


K novinkám tohtoročnej letnej sezóny patrí napríklad Koberec národov. Viac prezrádza vedúci oddelenia regionálneho rozvoja MsÚ Ružomberok Martin Hromada: „Ide o nekonečný tkaný koberec s vlastnoručne vyrobenými stužkami, na ktorých sú názvy krajín ľudí, ktorí do osady prišli. Návštevníci tvorivých dielní ich potom zatkajú do koberca." Hotové dielo bude vystavené v átriu ružomberského mestského úradu, ale aj iných mestách Slovenska.

Aj ďalšia novinka leta vo Vlkolínci stojí za to. Ide o drevenú maketu Domu UNESCO, na ktorú môžu návštevníci osady pripevňovať šindle s menom, krajinou a dátumom svojej návštevy Vlkolínca. „Tieto novinky súvisia so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ. Do Vlkolínca prichádzajú návštevníci z mnohých krajín a kultúr, takže koberec aj maketa domu so stužkami a šindľami od ľudí z rôznych štátov na jednom mieste majú aj symbolický význam," vysvetlil peknú myšlienku Marcel Dúbravec, riaditeľ ZUŠ.

Maketa Domu UNESCO bude k dispozícii v Roľníckom dome, po naplnení strechy šindľami má byť vystavená v átriu mestského úradu, a neskôr aj v samotnom Dome UNESCO vo Vlkolínci.

Prečítajte si tiež:

Od včera využívame novú kanalizáciu a čistiareň odpadových vôd

Úrady jej odobrali už dve deti. Postará o tretie, ktoré práve čaká?

VLKOLÍNEC: Pridajte svoj šindeľ na Dom UNESCO
6
Galéria
Zdroj: Mesto Ružomberok
Zdroj: Mesto Ružomberok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM