Rôzne

Vlkolínec zostal v hre pre nasnímanie špeciálnymi trojkolkami a batohmi

Street View trojkolky a Street View batohy sú na Slovensku! Chystajú sa nasnímať zatiaľ tri vybrané lokality. Vysoké Tatry, Slovenský raj a Oravský hrad. Ostatné toptipy - medzi nimi aj Vlkolínec - nie sú v ďalšom kole bez šance.

Ilustračný obrázok k článku Vlkolínec zostal v hre pre nasnímanie špeciálnymi trojkolkami a batohmi
Zdroj: Webnoviny.sk

Zástupcovia spoločnosti Google obidve zariadenia predstavili na tlačovej konferencii v Bratislave. Projekt Slovenské Street View tipy, ktorý bol súčasťou iniciatívy Google na slovenskú nôtu, spustili 27. februára v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch. Slovenskí používatelia potom do 12. marca posielali svoje tipy na lokality, ktoré by chceli zahrnúť do služby Street View na Slovensku.

Najviac hlasov pre Vysoké Tatry

Fotodokumentáciu do špeciálnych zbierok Street View zabezpečia zariadenia Street View Trekker (batoh) a Street View Trike (trojkolka). Trojkolka je špeciálne upravený bicykel, ktorý je vybavený kamerovým systémom a môže jazdiť aj v peších zónach. Váži približne 120 kilogramov, pričom je vo všeobecnosti vybavená podobne ako Street View autá.

O finálovej trojici miest rozhodlo viac než 30-tisíc hlasov, pričom Vysoké Tatry dostali viac ako 6500 hlasov, Slovenský raj 5500 hlasov a Oravský hrad 3500 hlasov. Tie po nasnímaní zaradí spoločnosť Google do špeciálnych zbierok Street View z celého sveta.

Snímky na miestach len pre chodcov

Trekker obsluhuje zariadenie s operačným systémom Android a jeho kamerový systém pozostáva z 15 objektívov, pričom každý z nich je natočený iným smerom. Snímky zaznamenáva približne raz za 2,5 sekundy. Zariadenie je najnovším prírastkom medzi Street View zariadeniami a umožňuje snímanie na miestach, ktoré sú určené len chodcom a najmä na snímanie turistických trás.

Snímanie konkrétnych lokalít je závislé od mnohých externých faktorov, aktuálnych podmienok a možností využívanej technológie, čomu bude podriadené aj plánovanie “jázd”. Snímanie je naplánované na najbližšie mesiace, pričom začať by sa malo na Oravskom hrade.

Na začiatku 4000 tipov lokalít

„Ako sme pred hlasovaním sľúbili, tri víťazné lokality do snímania zaradíme určite, pričom u Národných parkov sa chceme zamerať na turisticky atraktívne miesta s tým, že bude nutné vziať do úvahy možnosti technológie, jej operátora, ako aj dostupnosť terénu. Ostatné tipy pre nás budú určite skvelou inšpiráciou, konkrétny plán ďalšieho snímania avšak zatiaľ nemáme. Dôležitou súčasťou celého procesu sú totiž rokovania s majiteľmi alebo správcami jednotlivých objektov, ktoré ďalšie snímanie určite ovplyvnia“, uviedla Janka Zichová, manažérka PR a komunikácie pre český a slovenský Google.

Z pôvodných 4000 tipov od slovenských používateľov bol výber zúžený na 10 lokalít (Bardejov, Betliar, Bojnický zámok, Čičmany, Kalvária Banská Štiavnica, Oravský hrad, Slovenský raj, Spišský hrad, Vlkolínec a Vysoké Tatry), z ktorých si následne ľudia až do konca marca mohli vybrať svojho favorita. Zabezpečil to projekt Slovenské Street View.

Nové Street View zariadenia na Slovensku
6
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM