Jakub Forgács Krimi

Vražda, ktorá otriasla celým Liptovom: Toto sú tresty za smrť taxikára Ivana (†47)

K hrôzostrašnému činu sa priznali! Súd poslal za mreže trojicu mladíkov, ktorí zavraždili taxikára Ivana V. (†47). Pozrite, koľko rokov si odsedia v base!

Ilustračný obrázok k článku Vražda, ktorá otriasla celým Liptovom: Toto sú tresty za smrť taxikára Ivana (†47)
Zdroj: Webnoviny.sk

Senát Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, schválil dnes dohodu o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a troma stredoškolákmi, ktorí boli obvinení z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v spolupáchateľstve. Vlani v decembri zavraždili taxikára Ivana V. (†47) z Liptovského Mikuláša. Rozsudok je právoplatný.

Mladíci sa k činu priznali

Na základe dohody senát Špecializovaného trestného súdu odsúdil gymnazistov Andreja Páričku a Alexandra Majdiša na 12,5 roka väzenia. V čase spáchania skutku mali 17 rokov, dnes sú už plnoletí. Ich komplic, stredoškolák Ondrej Devečka, dostal vyšší trest, keďže v tom čase už bol plnoletý. Za mreže ide na 17 rokov a 8 mesiacov. Všetci si svoj trest odpykajú v ústave na výkon trestu so stredným stupňom stráženia.

Predpokladom schválenia dohody bolo úplné priznanie sa trojice obvinených k činu, vzdanie sa práva na verejný súdny proces a rovnako už teraz nemajú možnosť odvolať sa. „Dohoda je primeraná a spravodlivá,“ konštatoval senát súdu. „Keby sa neboli priznali, prokuratúra by trvala na vyššom treste. Dvom mladistvým hrozilo 7 až 15 rokov, plnoletému páchateľovi 25 rokov až doživotie. Vzhľadom na postoj ku skutku, okamžité priznanie sa, oľutovanie skutku a nízky vek páchateľov, im bol trest zákonným spôsobom znížený,“ reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz na otázku, čo malo vplyv na nižšie tresty pre trojicu mladíkov.

Tresty sa im spočiatku zdali privysoké

Ako v tejto súvislosti dodal, konanie o dohode o vine a treste iniciovali obvinení. Hoci sa im spočiatku zdali tresty privysoké, keďže sa pohybujú v hornej hranici trestnej sadzby, napokon s nimi súhlasili. Zákonným ústupkom zo strany špeciálnej prokuratúry bolo ich zaradenie do výkonu trestu so stredným stupňom stráženia. Hrozilo im totiž väzenie s maximálnym stupňom stráženia. Podľa Honza Úrad špeciálnej prokuratúry si nepamätá na podobný prípad, keď by tak mladí páchatelia čelili obvineniu z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Ide tak zrejme o prvý prípad.

Trojica stredoškolákov sa na vraždu taxikára pripravovala niekoľko dní. Nemali vytypovanú konkrétnu osobu. Písomne si pripravili plán, zohnali si kuchynské nože, oblečenie i obuv na prezlečenie, rukavice a plachtu na zabalenie mŕtvoly. Na autobusovej stanici v Liptovskom Mikuláši 14. decembra 2013 okolo 22:00 nastúpili do taxíka Ivana V. Asi po polhodine, keď ich odviezol do chatovej oblasti Košariská, začali do neho všetci bodať. Mierili do krku, tváre a brucha. Taxikár na mieste vykrvácal a zomrel. Páchatelia z miesta činu ušli. O pár hodín na to ich chytila polícia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM