Eliška Šándorová Rôzne Správy

Vybili ste si na svahu zub? Rýchlo s ním do mlieka!

Radovánky na svahu sa často končia aj nepríjemnými úrazmi. Tými "najmenej" bolestnými sú zlomeniny či vybité zuby. Ako postupovať pri menších úrazoch?

Ilustračný obrázok k článku Vybili ste si na svahu zub? Rýchlo s ním do mlieka!
Zdroj: pixabay.com

Horská záchranná služba zaevidovala od 1. decembra 2015 do 30. apríla 2016 takmer dvetisíc zásahov, presne 1 851. Niektoré z nich sa skončili tragicky.

Medzi najčastejšie úrazy patria zlomeniny, vyvrtnutia, narazené rebrá, zranenia hlavy či chrbtice. Niektorí športovci sa zo svahu vrátia aj bez zubov.

Ostražitosť by mala byť súčasťou výbavy každého športovca. Profesionálneho, ale aj rekreačného. Vhodné je mať pri sebe číslo na miestnu záchrannú službu, ktorú je nevyhnutné pri vážnejšom zranení kontaktovať. Ako ale postupovať pri menších úrazoch, napríklad pri vybití zuba?

Zub v mlieku?

„Po úraze je veľmi dôležité zachovať rozvahu. V prípade, ak vybitý zub nájdeme a nie je zlomený, šanca na jeho záchranu existuje. Odporúčam vložiť ho do mlieka a urgentne vyhľadať stomatológa. Čas hrá v tomto prípade prvé husle,“ hovorí o prvej pomoci Libor Michna zo stomatologickej kliniky ArtDentistic.

Podceniť stratu zuba po úraze skúsený stomatológ neodporúča. Následný estetický defekt nie je jediným problémom. „Rozhodne odporúčam návštevu zubára. Pri vybití zuba môže dôjsť aj k poškodeniu koreňa či zlomenine čeľuste. Zanedbanie týchto dôsledkov môže v budúcnosti pacientovi spôsobiť ďalšie nebezpečné ochorenia,“ varuje Michna.

Radšej umelý, ako žiadny

V prípade, ak je zub po úraze značne poškodený alebo ho nie je možné nájsť, riešením problému môže byť zubná náhrada. Pacient sa môže rozhodnúť pre konvenčný mostík, snímateľnú protézu alebo dentálny implantát.

„Kým pri prvej alternatíve dochádza k obrúseniu priľahlých zubov, pri protéze trpí zub, o ktorý sa náhrada opiera a zároveň aj mäkké i tvrdé tkanivo pod ňou. Z tohto pohľadu je ideálnym riešením dentálny implantát,“ hovorí stomatológ Libor Michna.

Dentálny implantát predstavuje funkčnú, estetickú a zároveň dokonalú náhradu chýbajúceho zuba. Hojenie rán prebieha zväčša bez komplikácií, bez bolesti. V ojedinelých prípadoch sa dostaví mierny pooperačný opuch.

„Celkové zhojenie implantátu s kosťou pacienta trvá približne tri mesiace. Po zákroku odporúčame pacientom konzumovať na krátky čas mäkšiu stravu, obmedziť horúce jedlá a nápoje a vyhýbať sa fyzickej námahe. Nasadenie keramickej korunky je veľmi rýchly proces, vzhľadom na primárne plánovanie, zvyčajne pacient odchádza po 30 minútach. Potom to môže naplno rozbaliť s úsmevom,“ dodáva na záver Libor Michna.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM