Ivana Milanová Samospráva

Vydajte sa po stopách Andreja Hlinku

Priblížiť život a dielo Andreja Hlinku, významného katolíckeho kňaza, národovca, politika, publicistu a prekladateľa, ktorý pochádzal z ružomberskej mestskej časti Černová, je hlavným cieľom sprievodcovských služieb po Dome A. Hlinku a mauzóleu, ktoré v júli a auguste spustila radnica.

Ilustračný obrázok k článku Vydajte sa po stopách Andreja Hlinku
Zdroj: Mesto Ružomberok

Iniciatíva mestského úradu v spolupráci s poslancom za Černovú Patrikom Habom, je určená pre širokú verejnosť pri návšteve Ružomberka a spoznávaní jeho histórie. „Sprievodca vo svojom výklade v Mauzóleu Andreja Hlinku pri farskom kostole oboznamuje návštevníkov pútavým príbehom o životnej ceste A. Hlinku. Okrem predstavenia jeho osoby sprievodca dopĺňa výklad o stavbe mauzólea, jeho početných rekonštrukciách až po uloženie telesných pozostatkov tejto osobnosti," hovorí Jaroslav Maga z mestského úradu.

Pre svoj význam bola stavba mauzólea zaradená do Zoznamu národných kultúrnych pamiatok SR. Sprievodcovský výklad je doplnený o audiovizuálnu časť a prehliadka tak spolu trvá približne 20 minút.

Druhým produktom sprievodcovských služieb je rodný dom Andreja Hlinku v Černovej. „V tomto prípade sa návštevník zoznamuje s jeho rodiskom. Zrekonštruovaná expozícia pozostáva z informačných panelov, ktoré moderným spôsobom vykresľujú osobu A. Hlinku a Černovú počas obdobia jeho života," vysvetľuje Maga.

Podľa jeho slov, prehliadka poukazuje na tragické udalosti roku 1907 s názvom Černovská tragédia a odozvy Európy na túto udalosť. „Expozícia je tiež doplnená o audiovizuálnu prezentáciu a osobné veci, ktoré A. Hlinka používal. Záujemcovia si tiež v rámci prehliadky pozrú kostol Ružencovej Panny Márie, faru a okolie chrámu a pomníka obetiam tragédie," dodal Maga.

Obidve expozície – Mauzóleum aj rodný dom A. Hlinku – sú v rámci bezplatných sprievodcovských služieb prístupné v júli a auguste od utorka do nedele, vždy od 10:00 do 16:00.

Prečítajte si aj:

Ruža pokračuje v príprave: zdolala Ostravu a oslavovala v Liptovských Sliačoch

HZS informuje: cez víkend zasahovali aj v okolí Ružomberka

Vydajte sa po stopách Andreja Hlinku
4
Galéria
Zdroj: Mesto Ružomberok
Zdroj: Mesto Ružomberok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM