Ivana Milanová Kultúra Rôzne Správy

Výlety so histórie: Odštartovali návštevou Mestského úradu a Mauzólea A. Hlinku

Katedra histórie KU v spolupráci so Spolkom historikov v Ružomberku pripravila na zimný semester pre študentov i verejnosť Výlety do histórie.

Ilustračný obrázok k článku Výlety so histórie: Odštartovali návštevou Mestského úradu a Mauzólea A. Hlinku
Zdroj: KU v Ružomberku

Účastníkom chce formou exkurzií priblížiť významnejšie historické lokality v bližšom i vzdialenejšom o­kolí.

Cyklus Výletov do histórie bol otvorený 19. októbra 2016 (v stredu) prehliadkou Mestského úradu v Ružomberku a Mauzólea Andreja Hlinku. O odborné sprevádzanie a prednášku k dejinám mesta, k jeho správe, výsadám a vývoju – sa staral historik Mgr. Peter Dvorský. Novootvorená expozícia Budatínskeho hradu v Žiline, stredoveký kostolík sv. Štefana v Závodí i ďalšie žilinské historické lokality boli zas cieľom druhej expedície historikov v sobotu, 22.októbra 2016.

Aké exkurzie sú pripravené ešte v zimnom semestri?

V novembri (12.11.2016) sa uskutoční prehliadka historického centra Levoče s návštevou kostola sv. Jakuba, v decembri (3.12.2016) organizátori pozývajú na prechádzku Martinom po miestach, ktoré sa zapísali do histórie slovenského národného hnutia. Záujemcovia o účasť, študenti i verejnosť, sa môžu bližšie informovať a prihlásiť na mailovej adrese: spolok.historikov@gmail.com.

Myšlienka Výletov do histórie vznikla medzi študentmi na konci minulého akademického roka. V súčasnosti sa podieľajú na ich organizácii, pričom Katedra histórie a Spolok historikov v Ružomberku garantujú odborné sprevádzanie. Exkurzie sú príležitosťou spoznať a vidieť miesta, kde sa história odohrávala a zároveň príležitosťou pre budúcich historikov na neformálne stretávanie, diskusiu i rozširovanie odborných kompetencií.

Zdroj: KU v Ružomberku
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM