Ivana Milanová Kultúra

Vynášanie Moreny

Ulicami mesta v piatok (30.3.) popoludní prešiel jarný sprievod folklórneho súboru Liptov, ktorý vyniesol Morenu a priniesol Vesnu. Po upálení a hodení Moreny do Revúcej by už zima mohla aj v Ružomberku definitívne skončiť.

Je to jeden z najstarších slovanských zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias. Koncom zimy, najčastejšie po Smrtnej nedeli, chcú ľudia skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka. Tento zvyk má korene v predkresťanskom období, keď sa verilo, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily, ktorých konanie možno ovplyvniť. Morena – slamená bábka, ktorá predstavuje zimu – musí byť vynesená za dedinu, podpálená a hodená do vody.

Dievčatá z Liptova vyniesli Morenu cez ulicu Podhora k mostu pred bývalým Savoyom, kde ju podpálili a hodili do Revúcej. Okrem toho priniesli a privítali Vesnu, bohyňu jari, ktorá ochraňuje ľudí pred chorobami a dáva dievčatám i mládencom krásu. Dúfame, že po týchto starodávnych úkonoch si už budeme môcť vychutnávať teplé, jarné počasie. Ako to prebiehalo si môžete pozrieť v našom videu a galérií.

Vynášanie Moreny
1
Galéria
RK - Vynasanie Moreny
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM