Rôzne Správy

Vyrazte za zážitkami počas adventu: Toto sú tie najkrajšie vianočné trhy

Klobásky, lokše, medovníky, horúci punč aj originálne darčeky. Nechajte sa opájať vianočnou atmosférou u nás i za hranicami. Z našej ponuky si určite vyberiete!

Ilustračný obrázok k článku Vyrazte za zážitkami počas adventu: Toto sú tie najkrajšie vianočné trhy
10
Galéria
Zdroj: TASR

Cítite tú omamnú vôňu pečenej klobásy či sladkých trdelníkov a pritom si pohmkávate obľúbené koledy? Vianočné trhy v Bratislave, vo Viedni, v Budapešti a poľskom Krakove majú mnoho spoločného.

Čulá vrava, sladkosti, prekrásne ozdoby a vysvietený stromček vás už čakajú. Vyberte sa za nevšednými zážitkami!

Honosná Viedeň

Na Radničnom námestí rakúskeho hlavného mesta vianočné trhy pôsobia honosne a veľkolepo. Desiatky rovnakých drevených stánkov pripomínajú chalúpky a celý trh vyzerá ako malá vianočná dedinka. Toto vám nemôže ujsť!

Stánky, ktoré sú preplnené všakovakými dobrotami, ovocím v karameli, cukrovinkami či typickými praclíkmi lákajú každý rok tisíce návštevníkov.

Niet divu, práve viedenské vianočné trhy sú označované za najkrajšie v Európe!

Nechýbajú tradičné medovníkové srdcia a kúpite tu aj darčeky či ozdoby, typické sú skutočne veľké ručne maľované gule.

Schönbrunn na úrovni

Atmosféra adventu vládne aj na prekrásnom barokovom zámku Schönbrunn. Ak ste už na trhoch vo Viedni boli a žiada sa vám niečo pompéznejšie, tu si prídete na svoje. Stačí využiť akciu na zľavovom portáli Zamenej.sk!

V areáli jednej z najnavštevo­vanejších rakúskych pamiatok sviatkujúcich čaká nielen varené víno a pečené gaštany, ale takmer osemdesiat vystavovateľov, remeselníkov, bohatý program pre deti, adventné koncerty a pôsobivý betlehem s viac ako 190-timi figúrkami.

Romantická Budapešť

Budapeštianske vianočné trhy chytia za srdce každého. Nádherné Vörösmartyho námestie sa najmä večer premení na ligotavý raj. Všade rozvoniavajú maďarské kulinárske špeciality ako halászlé, guláš, okrem klobások a tokajského vína ide na dračku typický maďarský chlieb, zapekaný v kamennej peci.

Obľúbenou sladkosťou je klasický trdelník, ktorý majú Maďari radi rovnako ako Slováci. Pečú ho na uhlí, pred vami rovno na ulici. Hoci je Viedeň v čase adventu pre našincov stále číslo jeden, naši južní susedia za ňou nezaostávajú. Sviatočne vyzdobené mesto ponúka aj množstvo lokálnych remeselných výrobkov.

Zdroj: TASR

Bratislavské lokše a medovina

Veru, aj krásavica na Dunaji má čo ponúknuť. Dominantou Hlavného námestia v Bratislave je vysvietený vianočný stromček a desiatky stánkov s miestnymi výrobkami.

Užite si domáce lahôdky, pečené gaštany, zo sladkého hrajú prím štrúdle, hladošov okrem cigánskej či klobások uspokoja aj veľkorysé krajce chleba s masťou a cibuľou, oškvarkovou či bryndzovou nátierkou.

Populárne sú jedinečné lokše s plnkami od výmyslu sveta, makové, s lekvárom, pečienkové alebo kapustové so slaninkou. Návšteva bratislavských vianočných trhov ale nie je len o víne a pochutinách, prejdite sa Starým mestom a jeho malebnými uličkami, prezriete si pôsobivý Dóm sv. Martina. Atmosféra Vianoc dýcha v celom meste!

Poľské tradície

Ak je pre vás sviatočné obdobie najmä duchovným zážitkom, urobte si výlet do poľských miest, v ktorých cítiť kresťanské tradície.

Duchovný rozmer výletu naplní návšteva mestečka Vadovice, kde sa narodil pápež Ján Pavol II. a jeho odkaz tu žije naďalej.

Zaujímavou môže byť nielen prehliadka Krakova a návšteva vianočných trhov s pohárikom vínka či ochutnávkou tekutého medu, ale aj exkurzia v továrni na smaltované hrnce a riad, ktorá patrila Oskarovi Schindlerovi. Držiteľ ocenenia Spravodlivý medzi národmi zachránil prácou v továrni vyše tisíc židovských občanov pred deportáciami do koncentračných táborov.

Vianoce v kláštore

Len polhodinku od Viedne stojí úžasná pamiatka, najväčší stredoveký cisterciánsky kláštor Heiligenkreuz. Navštíviť jeho priestory je najmä v čase adventu očistný zážitok. Pútnikov lákajú sochy svätcov, morový stĺp i pôsobivá krížová chodba.

V kláštornom kostole nájdete jeden z najväčších hudobných nástrojov v Rakúsku vôbec. Vyše dvestoročný organ je pomenovaný podľa Franza Schuberta, ktorý na ňom hrával.

Mnísi spievajú gregoriánske chválospevy päťkrát denne a modlitby sú od skorého rána až do večera. Kúsok od Heiligenkreuzu je zas mestečko Baden, v ktorom si užijete vianočnú náladu, vyzdobené uličky a dobroty na vianočných trhoch. Nechajte sa zlákať a užite si advent trochu inak!

Ilustračné foto, TASR

(PR článok)

Vianočné trhy
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM