Slávka Kellová Rôzne

Výsledky sčítania potvrdili starnutie obyvateľstva

Minuloročné sčítanie obyvateľov, domov a bytov potvrdilo trend starnutia slovenskej populácie. Ako dnes informovala predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová, v porovnaní s výsledkami sčítania pred desiatimi rokmi došlo k ďalšiemu

Ich počet klesol z 18,9 percenta na 15,3 percenta. Poznamenala, že pokles sa zaznamenal aj v tých krajoch, kde je táto časť populácie najviac zastúpená. Výsledky ukázali, že sa, naopak, zvýšil podiel obyvateľov v produktívnom veku (15–64 rokov) zo 68,9 na 72 percent. **Ľudia nad 65 rokov predstavujú 12,7 percenta z obyvateľov, čo je nárast o 1,3 percenta. **Viac ako polovica obyvateľov sú ženy, no v porovnaní s predchádzajúcimi výsledkami sa tento rozdiel znižuje. V súčasnosti na 1000 mužov pripadá 1054 žien.

Slovenská republika má podľa výsledkov sčítania 5.397.036 trvalo bývajúcich obyvateľov. Ukázalo sa, že počet obyvateľov rastie, ale stále pomalším tempom. „V roku 2011 prírastok trvale obývajúceho obyvateľstva máme ešte stále, ale predstavuje už len 0,33 percenta. Ide o najnižší prírastok v histórii sčítania na Slovensku,“ povedala Benkovičová. Najvyšší prírastok sa zaznamenal v Prešovskom a Košickom kraji, záporný prírastok bol v Nitrianskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji.

Sčítanie okrem iného prezradilo, že dochádza k vyľudňovaniu najmenších slovenských obcí. Podľa generálnej riaditeľky sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR Ľudmily Ivančíkovej sa však zvýšil podiel obyvateľov žijúcich v mestách a obciach do 20.000 obyvateľov. Počet obyvateľov väčších miest je stabilizovaný a žije v nich tretina ľudí. Ako priblížila Benkovičová, na Slovensku vzrástla vzdelanostná úroveň, keďže sa zvýšil podiel obyvateľov s vysokoškolským vzdelaním. Štatistici okrem toho prvýkrát zisťovali, koľko ľudí ovláda prácu s internetom. Ten vie využívať 53,8 percenta ľudí.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM