Kultúra

Výstava betlehemov z rôznych kútov sveta: Tie z ostrova Bali či Afriky sú pre našinca naozaj netradičné

Kysucké múzeu v Čadci sprístupnilo medzinárodnú výstavu vyše sto betlehemov z rôznych kútov sveta. Tie z ostrova Bali či z Afriky sú pre našinca naozaj exotické. Súčasťou výstavy je premietanie filmu o betlehemoch sveta. Pozrite si v galérii ochutnávku niektorých z netradičných betlehemov.

Ilustračný obrázok k článku Výstava betlehemov z rôznych kútov sveta: Tie z ostrova Bali či Afriky sú pre našinca naozaj netradičné
Zdroj: TASR

Autorom výstavy je etnograf KM v Čadci Alojz Kontrik, podľa ktorého pripravilo múzeum výstavu v spolupráci s karmelitánskym ženským kláštorom v slovinskom Soru a Misijným múzeom v Nitre. „Najhodnotnejším exponátom sú porcelánové jasličky ruského akademického sochára Nikolaja Mašukova. Veľmi zaujímavý je betlehem zo známeho indonézskeho ostrova Bali či betlehem z Afriky, ktorý nám zapožičal nitriansky diecézny biskup Viliam Judák,“ povedal Kontrik.

Návštevníci tak uvidia betlehemy zo Slovinska, Česka, Mexika, Ruska, Izraela, Rakúska, Bolívie, Nigérie, USA, Ekvádora, Uruguaja, Číny, Kene, Peru, ktoré dopĺňajú betlehemy zo zbierok Kysuckého múzea. Výstava potrvá do konca januára 2014.

Ebenové drevo či pálená hlina…

Kontrik doplnil, že betlehemy sú vyrobené z rôznych materiálov, hlavne dreva, pálenej hliny, porcelánu, šúpolia a cesta. „To sú klasické materiály, z ktorých sa vždy vyrábali betlehemy. V Afrike je typické ebenové čierne drevo a prírodné materiály, z ktorých vytvárajú všetky figúrky do betlehemov, aj typické zvieratá pre každú krajinu. Každá krajina si upravuje postavy do betlehemu – tradičné remeslá, tradičný odev, ako môžeme vidieť z Mexika, z Bolívie,“ dodal autor výstavy.

Zakladateľ tradície betlehemov

Za zakladateľa tradície vianočných betlehemov sa podľa organizátorov výstavy považuje sv. František z Assisi, ktorý v predvečer Božieho narodenia v roku 1223 inštaloval scénu narodenia Ježiša Krista v lesnej jaskyni pri dedinke Greccio v Umbrii v Taliansku.

Výstava výše stovky betlehemov z celého sveta v Kysuckom múzeu:
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM