Rôzne Správy

Vyžeňte únavu z tela: Aký majú na nás vplyv syry či údeniny?

Cítite sa s príchodom sychravých jesenných dní často unavený? Odborníci radia, čo pomôže vyčerpanému organizmu, a ktoré jedlá sú pre telo "uspaváky".

Ilustračný obrázok k článku Vyžeňte únavu z tela: Aký majú na nás vplyv syry či údeniny?
Zdroj: TASR

Vyčerpanému organizmu pomôže spánok, meditácia a pravidelné prechádzky. Naopak, vyhnúť sa treba kofeínu, alkoholu, cukrom, a tiež zrejúcim či fermentovaným alebo konzervovaným a údeným jedlám. Radí to vedúci Inštitútu stresu Karol Kováč.

Spánok podľa neho napomáha regenerácii psychických a fyzických síl. „Počas neho sa najvýraznejšie aktivuje parasympatický nervový systém,“ vysvetlil Kováč.

Parasympatickú, teda regeneračnú aktivitu je možné podporiť aj pravidelnou meditáciou, rôznymi relaxačnými technikami, strečingom či počúvaním upokojujúcej hudby.

Kováč odporúča i pohyb, a to najmä pravidelné prechádzky s razantnejšou chôdzou. „Zmierňujú stres, osviežujú myseľ, uvoľňujú telo, pozitívne ovplyvňujú činnosť kardiovaskulárneho systému. Prechádzky v prírode uľavujú očiam, zlepšujú dýchanie, telesnú kondíciu a majú dopad na kvalitu spánku,“ povedal.

Zdroj: TASR

Kofeín, alkohol, zrejúce, konzervované či údené jedlá, cukry a škroby podporujú tvorbu stresových hormónov. Kofeín môže narúšať spánok, alkohol tiež, a to najmä vtedy, keď sa začína v priebehu noci odbúravať z organizmu a začínajú sa malé abstinenčné príznaky.

Pri výrobe syra a vína (zrejúce produkty) odborníci zase používajú baktérie spôsobujúce kvasenie. Počas neho rozkladajú bielkoviny na malé molekuly, ktoré sa zhromažďujú pri zrení potravín.

Jednou z týchto molekúl je histamín, ktorý môže priťažiť tráviacemu, hormonálnemu, kardiovaskulárnemu a nervovému systému. Tým citlivejším dokáže spôsobiť úzkosť a nespavosť.

„Je to aj vďaka jeho schopnosti zvýšiť hladinu adrenalínu,“ vysvetlil Kováč. Jediná porcia glukózového sladeného nápoja môže zapríčiniť vyššiu úroveň adrenalínu u dospelých, ešte intenzívnejšie je to u detí. Adrenalín môže niektorým spôsobiť potenie, závraty a búšenie srdca.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM