Ivana Milanová Správy Samospráva

Významné ocenenie pre CykloKorytničku

Úspešný projekt 23-kilometrovej cyklistickej trasy CykloKorytnička, ktorá vedie z Ružomberka do Korytnice po úseku niekdajšej úzkorozchodnej železničke, sa dočkal ďalšieho významného ocenenia.

Ilustračný obrázok k článku Významné ocenenie pre CykloKorytničku
2
Galéria
Zdroj: Mesto Ružomberok

Od roku 2008 vyhodnocuje Žilinský samosprávny kraj inovatívne krajské projekty v dvoch kategóriách – Malé a stredné podniky a Regionálny rozvoj. V jubilejnom desiatom ročníku, ktorý vyhodnotili v polovici mája, bolo prihlásených vyše 70 projektov. V kategórii Regionálny rozvoj zvíťazil projekt Mesta Ružomberok – CykloKorytnička, ktorý do súťaže prihlásil dlhoročný vedúci oddelenia regionálnej politiky MsÚ Martin Hromada.

Ocenenie, ako aj finančnú odmenu prevzal v reprezentačných priestoroch kraja v Žiline za našu radnicu jeden z tvorcov projektu Pavel Scheer. „Sme radi, že si vznik našej CykloKorytničky všimli aj za hranicami Liptova, a že jej aj na krajskej úrovni pripisujú taký význam. Silnou stránkou projektu je najmä myšlienka spojenia histórie so súčasnosťou, ale aj skutočnosť, že bola vybudovaná na báze dobrovoľnosti bez grantovej podpory a pri minimálnych finančných nákladoch."

Pavel Scheer ďalej povedal, že získané ocenenie je veľkou motiváciou, ale aj záväzkom udržiavať a zveľaďovať trasu aj v nasledujúcich rokoch. „K tomu nás zaväzuje aj množstvo cyklistov, ktorí túto trasu denne využívajú.„ V súčasnosti sa podľa jeho slov snažia cyklotrasu spestriť rôznymi zaujímavosťami. „Zatiaľ je možné vidieť maketu lokomotívy pri penzióne Sidorovo v mestskej časti Biely Potok, ale pripravujeme aj ďalšie. Naše úsilie sčasti skomplikovali prívalové dažde, ktoré poškodili trasu na viacerých miestach. Na odstránenie následkov bolo potrebné využiť aj ťažkú techniku.“

O súčasnom stave CykloKorytničky sa záujemcovia môžu na vlastné oči presvedčiť napríklad v sobotu 10. júna, kedy spoločnou jazdou z Ružomberka do Korytnice oslávi tento projekt prvé, úspešné výročie vzniku.

Narodeninový štart bude o deviatej na Šoltésovej v Ružomberku (pri bývalej zápalkárni a vstupnej bráne CykloKorytničky), potom o 10:30 bude zraz účastníkov v Liptovskej Osade aj s krátkym programom. Následne o 12:00 bude pripravený kultúrny program v Korytnici pri penzióne Svätopluk, kde vystúpi Jadranka s hosťom, k dispozícii bude tombola, občerstvenie a remeselnícky jarmok.

Na projekte CykloKorytnička sa od začiatku podieľajú predovšetkým Mesto Ružomberok, ale aj samosprávy z Liptovskej Osady, Liptovskej Lúžnej a Liptovských Revúc, ako aj Penzión Svätopluk a spoločnosť Amos-Services, majiteľ plniarne minerálnej vody so značkou Korytnica.

Zdroj: Mesto Ružomberok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM