Jozef Milan Rôzne

Zábery, z ktorých ešte aj dnes behá mráz po chrbte: August 1968 v Ružomberku zachytený na unikátnych fotkách!

Šok, hrôza a dunenie vojenskej techniky. Vojaci, tanky a vystrašení obyvatelia. Tak to vyzeralo aj pod Čebraťom, keď nás pred 47 rokmi obsadili armády Varšavskej zmluvy. Pozrite si fotogalériu unikátnych záberov z Ružomberka.

Ilustračný obrázok k článku Zábery, z ktorých ešte aj dnes behá mráz po chrbte: August 1968 v Ružomberku zachytený na unikátnych fotkách!
Zdroj: Dnes24.sk

Invázne vojská, ktoré na územie ČSSR vstúpili 21. augusta 1968, obsadili väčšinu strategických miest po celej krajine. Na vpáde sa zúčastnili vojská piatich socialistických krajín Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom (ZSSR, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko). Vojská NDR sa síce na inváziu tiež pripravili, ale v poslednej chvíli bola ich účasť odvolaná z Moskvy. Operácie sa zúčastnilo asi pol milióna mužov a okolo 5 000 tankov. Operácii velil sovietsky armádny generál I.G. Pavlovskij.

Vojaci, obrnené vozidlá a tanky neobišli ani Ružomberok. Na hlavných komunikáciách (terajšie Nábrežie M.R.Štefánika) však kolóny obrnených vozidiel „vítali“ aj demonštranti. Tieto udalosti pripomínajú archívne fotografie, pri ktorých miestami až zovrie hrdlo.

Zdroj fotografií: Liptovské múzeum v Ružomberku. Ďakujeme. (fotografie sme museli kvôli našim technických možnostiam značne orezávať).

Vpád armád krajín Varšavskej zmluvy v Ružomberku
10
Galéria
Zdroj: Liptovské múzeum v Ružomberku
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM