Rôzne

Záchranár, pes a MI 117 dokážu človeku zachrániť život

Horská záchranná služba mala v sobotu svoj sviatok - Deň HZS na Malinom Brde. Deň HZS sa podľa jej riaditeľa Jozefa Janigu koná od roku 2003 vždy na inom mieste, aby prácu záchranárov priblížili návštevníkom v rôznych horských oblastiach.

Ilustračný obrázok k článku Záchranár, pes a MI 117 dokážu človeku zachrániť život
Foto: Jozef Milan

„Prichádzajú záchranári zo všetkých oblastných stredísk. Je to pre nich v podstate spoločenská udalosť a jeden z mála dní, keď sa stretnú na jednom mieste,“ povedal riaditeľ HZS.

Presvedčivé ukážky

Horskí záchranári na Malinom Brde ukázali prácu s leteckou technikou, záchranu zo skalného terénu, záchranu z lanových dráh, záchranu paraglajdistu či ukážky jaskynných techník. „Nešli sme do jaskyne, ale spôsob práce sme ukázali vonku. Aby si to ľudia vedeli celé predstaviť. Samozrejme, nechýbal lavínový a vyhľadávací pes. Je to Deň HZS, čiže to boli hlavne naši ľudia. Ale aj rôzni horskí dobrovoľní záchranári a letka ministerstva vnútra SR, s ktorou robíme letecké ukážky,“ uviedol Janiga.

Oblastné strediská

HZS v súčasnosti pôsobí v šiestich oblastných strediskách – Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Západné Tatry, Malá Fatra, Veľká Fatra, Slovenský raj. „Dohromady je tam 106 záchranárov. Okrem toho máme dve špecializované strediská – Stredisko lavínovej prevencie a Školiace stredisko,“ dodal riaditeľ HZS.

Deň HZS 2013 - Malinô Brdo
30
Galéria
Foto: Jozef Milan
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM