Rôzne

Zákazy a obmedzenia na plážach: Turisti, pozor na to, kde ísť v plavkách

Chystáte sa na dovolenku do Chorvátska, Dubaja, USA či Francúzska. Dajte si veľký pozor na obmedzenia, s ktorými sa stretnete priamo na plážach. Aj v tomto prípade platí, že neznalosť neospravedlňuje, navyše vám to poriadne môže prevetrať peňaženku.

Iný kraj, iný mrav, hovorí sa. Pri obyčajnej dovolenkovej návšteve pláží sa ale stretávame s množstvom zákazov a obmedzení. Medzi najčastejšie patria znečisťovanie, zakladanie vatier a ohňov i prítomnosť domácich miláčikov.

Najčastejšie obmedzenia na svetových plážach:

  • zákaz znečisťovania prostredia, vody, vyhadzovanie odpadkov priamo do mora, poškodzovanie flóry
  • zakladanie ohňa, táborákov
  • konzumácia alkoholu (mimo hotelových rezortov) a omamných látok
  • prítomnosť domácich miláčikov (psov, mačiek) v určitých hodinách
  • hádzanie kameňov priamo do mora
  • používanie motorových člnov, surfov a závesných zariadení pre adrenalínové športy v častiach, ktoré sú určené plavcom
  • nudizmus, nadmerné odhaľovanie sa

Zastavme sa teraz pri poslednom bode, ktorý má pomerne chúlostivý rozmer a často aj apeluje na náboženstvo a dobré mravy ako také. Oblečenie je v mnohých ohľadoch špecifickým, veľký doraz na to, čo je možné odhaliť, sa kladie obzvlášť v moslimských krajinách. Najnovšie sa ale v plavkách nemôžete kdekoľvek premávať napríklad ani v obľúbenom Chorvátsku.

PREČÍTAJTE SI: Dobrý kurz eura: Dovolenka a nákupy v Poľsku a Maďarsku sa oplatia

Chorvátsko

Pre našinca populárne Chorvátsko je aj túto dovolenkovú sezónu veľkým lákadlom. Tisíce Slovákov sa v priebehu letného obdobia poberie smer Balkán. Pozor ale na to, čo budete mať oblečené.

V Chorvátsku totiž vstúpil do platnosti zákon, ktorý pri presune z pláže pokutuje sporo odetých návštevníkov. Jednoducho povedané, ak si z pláže zájdete napr. do hotela len v plavkách, riskujete podľa informácií Aktuality.sk pokutu v rozmedzí 65 až 334 eur. Mestá ako Split, Záhreb a Dubrovník zaviedli tzv. slušné zóny, kde je podmienkou, aby bol návštevník patrične zahalený.

Spojené arabské emiráty

Jedna z turisticky najatraktívnejších krajín sveta leží na Blízkom výhode a pokiaľ rešpektujete islam ako náboženstvo i životný štýl domácich, dovolenku v Dubaji či Abú Zabí si rozhodne užijete.

Na plážach i verejných priestranstvách si ale dávajte pozor na to, aby ste neboli príliš odhalení. Týka sa to v prvom rade žien. Napríklad nudizmus sa prísne trestá, reálne hrozí, že skončíte vo väzení.

Keď už ste pri vode, je dobré odporučenie mať pri sebe formálne oblečenie, muži dlhé nohavice a košeľu či polokošeľu, ženy zasa dlhú sukňu a niečo, čo zahalí ramená, prípadne (pri návšteve chrámov či prechode popred ne) vlasy.

Pre vyznávačky islamu je síce nutnosťou nemať odhalenú okrem tváre a chodidiel žiadnu časť tela (v radikálnej forme musia byť zahalené celé), takáto požiadavka sa ale v SAE na ženy zo západnej civilizácie nekladú.

PREČÍTAJTE SI: Veci, ktoré cez rok nestíhate a dovolenka je na ne ako stvorená

USA

O Spojených štátoch amerických vieme, že sú jednou z najliberálnejších krajín sveta. Lenže aj v Amerike sú pláže, kde sa neodporúča chodiť sporo odetý.

Až 90% takýchto miest je napríklad na veľmi obľúbenej Floride bez obmedzení, v mestskej časti sa ale napríklad pohyb len v plavkách trestá pokutou až do výšky 300 eur, navyše vedno s ňou prichádza aj obvinenie z pohoršovania sa a nedostatočných mravov.

Rovnako je na tom Kalifornia, kde by vám ale v Orange County a San Diego County nemalo napadnúť ísť na pláž bez plaviek. Podobné reštrikcie sú zavedené aj na známej Daytona Beach či plážach v Severnej a Južnej Karolíne.

Thajsko

V posledných rokoch sa mnoho našincov oddáva exotike v juhovýchodnej Ázii, pričom práve Thajsko patrí k najnavštevo­vanejším destináciám.

Aj tu si ale treba dávať pozor, čo si k moru na seba zobrať. Je známe, že časť pláží nie je poznačených turizmom, ak vám ale napadne stráviť pár chvíľ bez plaviek, ide o isté riziko, keďže v budhistickom Thajsku sa tiež dbá na dobré mravy.

Španielsko a Francúzsko

Ak by ste zavítali napríklad do Barcelony, na tamojšej pláži strávite voľný čas bez akýchkoľvek obmedzení. Posledné roky ale mali španielski konzervatívci niekoľko pohnútok, aby možnosť pohybovať sa len tak v Adamovom či Evinom rúchu bola obmedzená.

V 2013 sa predstavitelia Konzervatívnej Ľudovej strany snažili stovkami ľudí podpísanou petíciou presvedčiť mesto Barcelona, aby nudizmus na pláži Marbella zakázal.

V krajine spod Pyrenejí platí to, čo vo väčšine plážových komplexov po celom svete – zákaz „nadmerného odhaľovania sa“, v praxi to znamená, že spodný diel plaviek u mužov a u žien aj vrchný je nutnosťou.

Porovnateľne je na tom ďalšia európska krajina Francúzsko. V Saint-Tropez, Viaz, Narbonne, Argelès-sur-Mer či Hyères je nutnosťou mať na sebe plavky.

PREČÍTAJTE SI: Skôr ako si zbalíte kufre, myslite na Svetobežku. Pomôže aj tam, kde nefunguje internet

Maldivy

Pre návštevníkov čoraz populárnejší juhoázijský ostrov je charakteristický nielen krásnou prírodou a dokonalými scenériami, ale aj tým, že až 99% percent populácie sa hlási k islamskému náboženstvu.

Nudizmus pri mori je teda celkom pochopiteľne zakázaný, jeho porušenie sa tvrdo trestá, pričom po finančnej pokute môže nasledovať aj väzenie či vyhostenie z krajiny so zákazom návratu.

S bežným oblečením ale na plážach problém nie je, Maldivčania si veľmi dobre uvedomujú, že z turizmu im plynie značná časť financií.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM