Rôzne

Zaujímavé cifry o Ružomberku: Tipnite si, aký je v okrese priemerný plat!

Nedávno zverejnil portál Platy.sk zaujímavý prieskum o priemerných zárobkoch Slovákov. Pomerne výrazné rozdiely panujú medzi priemerným platom v rôznych okresoch Slovenska aj v jednom kraji. V okrese Ružomberok sa zarába podstatne menej ako v okrese Žilina.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé cifry o Ružomberku: Tipnite si, aký je v okrese priemerný plat!
Zdroj: Webnoviny.sk

Na Slovensku sa výška priemerného platu pohybuje na hranici 854 eur, no tento plat reálne nepoberá 59% Slovákov. Polovica obyvateľov má plat nižší ako 784 eur. Z prieskumu ďalej vyplýva, že 25% ľudí na Slovensku zarába menej ako 603 eur a také isté percento má na výplatnej páske každý mesiac viac ako 1 042 eur. Najlepšie zarábajúci Slováci, ktorých je zhruba 10%, majú plat vyšší ako 1 395 eur.

V okrese Ružomberok nezarába priemernú mzdu takmer 58% ľudí

V okrese Ružomberok je priemerný plat o 130 eur nižší, ako ten celoslovenský a je na úrovni 724 eur. Túto sumu však reálne nepoberá 58% obyvateľov nášho okresu. Na porovnanie, v susednom mikulášskom okrese je priemerný plat na úrovni 753 eur, no 59% ľudí v ňom žijúcich zarába menej, ako je priemer. Okres Žilina s 856 eurami priemerného platu je pre Ružomberčana malou Bratislavou.

Najlepšie zarábajú vrcholoví manažéri

Muži na Slovensku zarábajú v priemere od 525 do 1539 eur. Platy žien sa pohybujú nižšie, od 442 eur do 1 152 eur. Najvyrovnanejšie platy majú u nás ľudia pracujúci v pomocných prácach, štátnej správe a samospráve, administratíve či školstve. Platové rozmedzie medzi tými najlepšie a najhoršie zarábajúcimi v týchto oboroch je zhruba 40% – 50%. Vo vrcholovom manažmente sa priemerne zarába 2 169 eur, pričom najvyššie postavení manažéri majú mesačne aj 3 999 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM