Ivana Milanová Rôzne Správy

Závislosť od internetu: Novodobý fenomén, s ktorým bojujú rodičia dospievajúcich detí

Nová webová stránka za ktorou stojí člen Katedry psychológie Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku Mgr. Juraj Holdoš, sa zaoberá závislosťou na internetu.

Ilustračný obrázok k článku Závislosť od internetu: Novodobý fenomén, s ktorým bojujú rodičia dospievajúcich detí
Zdroj: internetovazavislos

Patologické používanie internetu a s tým súvisiaca závislosť od internetu je novodobým fenoménom, ktorého výskyt si uvedomujú predovšetkým rodičia svojich dospievajúcich de­tí.

Na aktuálnosť tohto javu reaguje i nová webová stránka, za vznikom ktorej stojí člen Katedry psychológie Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku Mgr. Juraj Holdoš, dlhodobo výskumne orientovaný na spojenie medzi psychológiou a technológiami.

Podobnosť s užívaním drog

Webová lokalita ponúka v zrozumiteľnej a atraktívnej forme základné informácie o závislosti od internetu patriacej medzi nelátkové procesuálne závislosti, podstatou ktorých nie je užívanie drogy (psychoaktívnej látky), ale vyvolanie istého typu správania. Na webe sa možno dočítať, že i keď závislý neužíva chemickú látku – drogu, mechanizmus závislosti je veľmi podobný. Ľudia závislí od internetu nadmerne, nekontrolovane používajú internet, čoho dôsledkom sú závažné komplikácie v oblasti psychickej, sociálnej, pracovnej alebo školskej.

Problémové používanie internetu spôsobuje celkovú zmenu osobnosti človeka.

Mení sa jeho správanie, jeho každodenný praktický život, menia sa jeho hodnotové priority. Narúšajú sa rodinné i sociálne vzťahy, objavujú sa príznaky depresie a úzkosti.

Hlavnou liečebnou metódou pri závislosti od internetu by mala byť psychoterapia a na jej konkrétne formy pomoci nájdeme užitočné odkazy na uvedenej stránke. Jej prínosom je v neposlednom rade i možnosť otestovať sa a zistiť, či a v akej miere je u jednotlivca rozvinutá závislosť od internetu. Viac sa dozviete tu.

Autor: František Trstenský

Závislosť od internetu: Novodobý fenomén, s ktorým bojujú rodičia dospievajúcich
4
Galéria
Zdroj: internetovazavislos
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM