Rôzne

Žiaci ZŠ v Ludrovej testujú ako jediní na Slovensku a v Česku spinálne stoličky - prvé výsledky už vidno

Po troch rokoch používania spinálnych stoličiek sa u školákov Základnej školy v Ludrovej podarilo eliminovať negatívne vplyvy na vývoj chrbtice. Spinálnymi stoličkami vybavili v roku 2013 vďaka aktivite zástupcov Občianskeho združenia (OZ) Za zdravší život jednu triedu.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci ZŠ v Ludrovej testujú ako jediní na Slovensku a v Česku spinálne stoličky - prvé výsledky už vidno
Zdroj: Dnes24.sk

Školu navštevujú špecializovaní pracovníci pod vedením odbornej garantky projektu v oblasti fyzioterapie Maríny Srpoňovej a vykonávajú pravidelné kontroly zdravotného stavu detí. „Podľa prvotných výsledkov vyšetrení u detí v základnej škole malo každé štvrté dieťa strednú až ťažkú zmenu v držaní tela. Vďaka pravidelnému sedeniu na spinálnych stoličkách sa im viditeľne zlepšilo držanie tela a zredukovali sa nepriaznivé vplyvy na vývoj a deformity ich chrbátikov,“ vysvetlila manažérska OZ Zuzana Hrčková.

Zásadný problém vidí prednosta Neurochirurgickej kliniky Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku Róbert Rusnák, ktorý je zároveň predsedom združenia a hlavným garantom projektu, v nedostatočnej prevencii v detskom veku. „Vo svojej praxi sa denne stretávam s mladými pacientmi, ktorých bolesti chrbtice privedú až k operačnému zákroku. Preto sme sa rozhodli pripraviť projekt, ktorého úlohou je predchádzať ochoreniam chrbtice samotnou prevenciou,“ uviedol.

Prínosy stoličky pre dieťa

Predstavitelia OZ Za zdravší život potvrdzujú, že aktívne sedenie na spinálnej stoličke sa nepriamo podieľa na svalovej aktivite chrbtice v sede, reliéfe chrbtice najmä v bedrovej oblasti chrbta, slúži ako prevencia predčasných a nadmerných degeneratívnych zmien, pomáha pri odstránení bolesti spodnej časti chrbta a využívaní energie z rezerv tela a tým aj pri udržiavaní telesnej hmotnosti. Prispieva aj k lepšiemu stavu mysle, vyššej úrovni koncentrácie a motivácie, vyššej produktivite, stimulácii a zlepšeniu kognitívnych schopnosti.

Spinálna stolička má výkyvný sedák na pružine, čo zaisťuje panvovú pohyblivosť a tá spevňuje brušné a chrbtové svaly. Chrbtica je tak stále udržiavaná v správnej polohe, čím sa zabraňuje nezvratným zmenám a pôsobí preventívne proti bolestiam chrbta.

Foto: zdravachrbtica.sk; skolskyservis­.teraz.sk;

Spinálna stolička
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM