Jozef Milan Rôzne

Žiaci ZŠ Zarevúca odkazujú mestu: Chráň, kým máš čo!

V piatok Základná škola Zarevúca v spolupráci s Mestskými lesmi a Technickými službami uskutočnila akciu Čistenie lesa. V rámci tohtoročného Dňa Zeme to ale nie je jediné podujatie, za ktorým stojí školský - teda žiacky - parlament.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci ZŠ Zarevúca odkazujú mestu: Chráň, kým máš čo!
Foto: Jozef Milan

Riaditeľ ZŠ Michal Lazár si veľmi cení, že celá iniciatíva vychádzala práve od samotných žiakov v školskom parlamente, ktorý na škole funguje už dlhšie obdobie. Akcia mala svoj úvod na školskom futbalovom ihrisku, kde sa nastúpeným žiakom a učiteľom krátko prihovorili riaditeľ školy a riaditeľ Mestských lesov Michal Slašťan. „V spolupráci s Mestskými lesmi vyzbierame odpadky na viacerých miestach mimo mesta: Kalvária, Baničné – Strelnica, Kľačno , Malinô Brdo. Každá trieda dostala od Mestských lesov rukavice, odpadové vrecia a do pripravených kontajnerov budú triedy zaraz vyzbierané odpadky sústreďovať. Chceme, aby si deti uvedomili, že toho odpadu je toľko, že nás zahlcuje a mali by sme robiť niečo preto, aby to tak do budúcnosti nebolo,“ povedal pre rk24 Michal Lazar.

Trieda 9.B

Otázka znela, či akcia má zmysel. Chalani sa k odpovedi nemali a zatĺkali, žeby pri prechádzke „na hubách“ odhodili plastovú fľašku pod strom. Zuzka sa osmelila a učebnicovo odpovedala : „Podľa mňa je to dobré, lebo to očistí naše životné prostredie.“ Žiactvo pripustilo, že neporiadok robí hlavne mládež, takže teraz idú oni za druhých čistiť les. Triedna učiteľka Katarína Kelčíková: „Na začiatku to bolo treba vysvetliť; hovorili, no, čo to je, máme ísť zbierať nejaké smeti. Ako sme sa rozprávali, tak si myslím, že pochopili, že je to aj ich svet, v ktorom budeme žiť tak, ako si ho sami vytvoríme.“

Premeň odpad na umenie

S Dňom zeme súvisí aj ďalšia akcia na, ktorá tiež stojí na myšlienke zahlcovania životného priestoru odpadkami. Od konca marca robili deti z kartónov, plastových fliaš a z iných druhov rôzne umelecké dielka, ktoré sú vystavené na školských chodbách. Najlepšie práce boli vedením školy odmenené. (pozrite si fotogalériu)

ZŠ Zarevúca: Chráň, kým máš čo!
18
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM