Rôzne

Žilinská župa na výstave EXPO v Miláne: Prezentácia jedinečností našej prírody a kultúry

V rámci svetovej výstavy EXPO Miláno 2015 s jej ústrednou koncepciou "Uživiť planétu, energia pre život" sa minulý týždeň v pavilóne Slovenskej republiky predstavil návštevníkom Žilinský kraj. Týždeň nášho kraja bol plný bohatého programu.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská župa na výstave EXPO v Miláne: Prezentácia jedinečností našej prírody a kultúry
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavným zámerom bolo predstaviť región ako obľúbenú turistickú destináciu cestovného ruchu v rámci Slovenska a ponúknuť návštevníkom nevšedný zážitok prostredníctvom kultúrneho programu, odborných prednášok, výstav fotografií, prezentácií filmov, ukážok ľudových remesiel, nástrojov a ochutnávok tradičných regionálnych špecialít.

Nosnou myšlienkou prezentácie Slovenska je tento rok Slovensko – svet do vrecka. "Aj Žilinský kraj sa inšpiroval a prezentoval svoje územie ako životaschopný, rýchlo sa rozvíjajúci región, kde sa spája krása nedotknutej prírody s rozvinutými priemyselnými odvetviami, historické pamiatky a unikátne tradície s najnovšími vedeckými poznatkami a modernými mestami s bohatým kultúrnym a športovým vyžitím,“ priblížila riaditeľka odboru kultúry a cestovného ruchu ŽSK Zuzana Kmeťová. Zároveň dodala, že v Žilinskej župe sa nachádza 2 280 kilometrov cyklistických trás a 3 700 kilometrov turistických chodníkov, čo kraj predurčuje, aby sa príznačne mohol nazývať aj Žilinský turistický kraj.

Okrem prezentácie prírodných krás predstavila župa terchovskú muziku zapísanú do Svetového zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva, špecifické pastierske nástroje a taktiež odborníkov prezentujúcich najpútavejšie monumenty Žilinského kraja či využitie fondov Európskej únie pri obnove kultúrneho dedičstva. Milovníci umenia si mohli vychutnať napríklad maľované ukážky čičmianskej tematiky, ktoré reprezentovali Slovensko aj na olympijských hrách, alebo majstrovsky zdobené perníky a jedinečné drotárske remeslo.

Zdroj: Lenka Záteková, hovorkyňa ŽSK

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM