Webnoviny - Rôzne

Žilinský kraj chce žalovať štát pre oddlžovanie nemocníc

WEBNOVINY.SK

ŽILINA 8. novembra (WEBNOVINY) – **Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) chce žalovať štát pre diskrimináciu pri oddlžovaní nemocníc. **Podľa šéfa krajskej samosprávy Juraja Blanára neoddlžením regionálnych krajských nemocníc štát diskriminuje 330-tisíc obyvateľov kraja, ktorí si platia zdravotné poistenie rovnako ako pacienti štátnych nemocníc, ktorých oddlženie vláda už pripravuje.

"Vláda nepostupuje rovnako v prípade štátnych nemocníc a nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávnych krajov, pretože neschválila oddlženie týchto nemocníc, napriek tomu, že sú rovnako v systéme verejného zdravotníctva. Preto Žilinský samosprávny kraj pripravuje podanie na medzinárodné inštitúcie, kde budeme Slovenskú republiku žalovať pre túto diskrimináciu. Pretože, ak by sme s týmto súhlasili, tak súhlasíme s tým, že diskriminujeme 330-tisíc obyvateľov, ktorí chodia do nemocníc Žilinského samosprávneho kraja,“ povedal Blanár.

Žilinská krajská samospráva v utorok v tejto súvislosti pozastavila plánovanú transformáciu štyroch regionálnych nemocníc. Nemocnice v Dolnom Kubíne, Trstenej, Liptovskom Mikuláši a Čadci budú od januára aj naďalej fungovať ako príspevkové organizácie kraja. „Ide o pozastavenie transformácie týchto nemocníc, a to až do času, kým nová vláda nerozhodne, ako bude riešiť transformáciu nemocníc ďalej,“ povedal predkladateľ návrhu krajský poslanec Igor Choma. „Chceme, aby pokračoval súčasný stav. Teda, aby tieto nemocnice boli naďalej príspevkovými organizáciami a plnili si svoju úlohu ako doposiaľ. A budeme sa domáhať voči štátu, aby boli rovnako oddlžené ako štátne nemocnice,“ povedal Blanár.

Ministerstvo: Ide o populizmus

Ministerstvo zdravotníctva považuje vyhlásenia predsedu Žilinského samosprávneho kraja za účelové, populistické a zavádzajúce. Podľa hovorkyne Kataríny Zollerovej ministerstvo nemá dosah na zdravotnícke zariadenia, ktoré spadajú do pôsobnosti obce alebo vyššieho územného celku. „Zriaďovateľmi týchto nemocníc sú vyššie územné celky, ktoré plne zodpovedajú za ich hospodárenie. V prípade štátnych nemocníc a ich oddlženia ide o finančnú stabilizáciu majetku štátu jeho vlastníkom, to znamená štátom pomocou finančných prostriedkov nad rozsah bežného štátneho rozpočtu. Nič nebráni samosprávam, aby postupovali rovnako a finančne stabilizovali nemocnice,“ uviedla Zollerová.

Vyjadrenia poslancov VÚC z okresu Ružomberok sa nám nepodarilo získať.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM