Jozef Milan Rôzne

Zlatý týždeň na Liptove: Pokles návštevníkov z východu. Objavili Rakúšania slovenské Alpy?

Liptáci si budú musieť zvyknúť na nižší počet dovolenkárov z rusky hovoriacich krajín. Potvrdzujú to štatistiky návštevnosti počas tkz. Zlatého týždňa (24.12.2014 – 8.1.2015), v ktorom po minulé roky dominovala klientela spoza našich východných hraníc. Kúpele Lúčky boli ale výnimkou.

Ilustračný obrázok k článku Zlatý týždeň na Liptove: Pokles návštevníkov z východu. Objavili Rakúšania slovenské Alpy?
Zdroj: Dnes24.sk

Počet týchto hostí klesol o 42 %. Kým vlani bolo distribuovaných viac ako polovica Liptov Region Card do rúk rusky hovoriacich klientov, tentoraz ich podiel klesol iba na niečo vyše štvrtiny (27,3 %). „Ubytovacie zariadenia sa však dokázali dobre pripraviť a predpokladaný výpadok nahradili predovšetkým domácimi turistami,“ informuje riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Nestabilné počasie a silvestrovské pobyty

„Asi najväčšou odlišnosťou oproti minulým rokom je, že silvestrovské pobyty sa, vzhľadom na nestabilné počasie, rezervovali na poslednú chvíľu a prevládali kratšie pobyty na 3 – 4 noci,” prezrádza Eva Zahoranská, riaditeľka Hotela Sorea SNP v Demänovskej Doline. Na nezvyčajne opatrný predaj kapacít v decembri upozorňuje aj Bohuš Palovič z CK Liptour. Z tejto situácie vyšli podľa neho najlepšie tí hotelieri, ktorí nemali pred sezónou veľké oči: „Ak upravili ceny a nastavili ich na nie rusky hovoriacu klientelu, nemali s obsadením kapacít problém.“

Kúpele Lúčky – výnimka potvrdzuje pravidlo?

Paradoxne, v Kúpeľoch Lúčky sa na nedostatok hostí z rusky hovoriacich krajín sťažovať nemôžu, práve naopak. Ich podiel medziročne stúpol o polovicu. Najväčší nárast zaznamenali klienti z Bieloruska až 278 % a z Ruska 51 %. „Veľmi úspešný bol najmä silvestrovský pobyt, ktorý sa podarilo vypredať v rekordne krátkom čase a zabávalo sa na ňom 100 hostí z Bieloruska. Pochvaľovali si krásne prostredie, prívetivosť a jazykovú vybavenosť. Aj tieto faktory prispeli k tomu, že sa cítili ako doma," pochvaľuje si obchodno-ekonomická námestníčka kúpeľov Slávka Medveďová.

Objavili nás Rakúšania?

Zlatý týždeň na Liptove rozhodne nebol iba ruský. Potešiteľný je najmä fakt, že podľa štatistík LRC sa počet vydaných kariet do rúk domácich turistov viac ako zdvojnásobil a výrazne pribudlo aj dovolenkárov z Česka a Poľska. Zaujímavé tiež je, že už aj Rakúšanov začíname rátať na stovky. Žeby konečne objavili slovenské Alpy?

Zdroj: REGION LIPTOV, Oblastná organizácia cestovného ruchu, Miroslava Korčeková; foto: kupele-lucky.sk;

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM