Správy

Zlé správy pre motoristov. Registračný poplatok sa môže navýšiť o tisíce eur!

Ministerstvo financií chce zmeniť sadzby za registráciu vozidiel. Od februára 2017 tak hrozí, že za niektoré typy automobilov zaplatíte výrazne viac. Vyplýva to z návrhu novely zákona o správnych poplatkoch.

Ilustračný obrázok k článku Zlé správy pre motoristov. Registračný poplatok sa môže navýšiť o tisíce eur!
Zdroj: TASR

Menia sa pravidlá. Správny poplatok za prvé prihlásenie vozidla sa doposiaľ určoval podľa výkonu motora. Na začiatku budúceho roka ale do platnosti vstúpi nové nariadenie, na základe ktorého obľúbené typy áut zdražejú.

Ministerstvo financií chce zmenou legislatívy zdaniť luxusné automobily, v praxi sa to ale skôr dotkne športiakov určených pre bežných zákazníkov, výkonných áut masového typu aj tzv. hatchbackov. Novela zákona pritom nezasiahne milionárov, ako o tom rezort financií hovorí, ale skôr nadšencov šoférovania, ktorých náhle zdraženie o tisíce eur môže odradiť od kúpy svojho vysnívaného vozidla.

PREČÍTAJTE SI: Kuriozita v centre Prešova: Linka MHD zablúdila

Nárast ceny sa najvýraznejšie odzrkadlí pri autách s výkonom viac ako 345 koní. Zatiaľ čo do 31. januára 2017 činí registračný poplatok 2997 eur, od 1. februára to bude o vyše polovicu viac – 6308 eur. Takmer o 50 percent pôjdu hore aj poplatky za kategóriu 310 až 345 koní, konkrétne z 2467 na 4249 eur. Nárast zaznamenáva aj autá s výkonom 275 až 310 koní – z 2047 na 2711 eur. Naopak, pri nižších výkonoch budú poplatky o čosi menšie.

Podľa portálu sme.sk sa vyšší registračný poplatok dotkne v cenovej kategórii s výkonom od 35-tisíc eur modelov ako Volkswagen Golf R, Seat Leon Cupra, Honda Civic Type R, Audi RS3, Mercedes-AMG A45, Ford Focus RS i Škoda Superb 2,0 TSI. Nárast ceny ovplyvní aj Ford Mustang, ktorý ja zatiaľ v cene teste pod 44-tisíc eur, BMW TwinPower Turbo (takmer 47-tisíc eur) aj 70-tisícovú Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio.

Autá
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM