Jozef Milan Rôzne

Zničená cesta vo Vrátnej doline: Najväčšia škoda Žilinskej župy v jej novodobej histórii

Prívalová vlna, ktorá sa v pondelok (21.7.) prehnala Vrátnou dolinou zanechala za sebou obrovskú spúšť a zdevastovala celú dolinu. Kompletne zničila cestu z Terchovej k spodnej stanici sedačkovej lanovky na Chleb, ktorú zasypala kamením.

Ilustračný obrázok k článku Zničená cesta vo Vrátnej doline: Najväčšia škoda Žilinskej župy v jej novodobej histórii
Zdroj: Dnes24.sk

Cesta III. triedy, ktorá je majetkom Žilinského samosprávneho kraja, je na určitých miestach úplne podmytá, voda vytrhala kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj zaparkované autá. Statika tejto komunikácie je poškodená a zničené sú i oporné múry. V Tiesňavách na začiatku doliny začali cestári okamžite vypĺňať diery v ceste betónom, aby ju sprístupnili pre ťažkú techniku.„Žilinský kraj teraz podnikne všetky potrebné kroky, aby sa táto cesta sprejazdnila aspoň v polovičnom profile. Odhadujeme, že vo štvrtok by tadiaľto už mohli prejsť prvé autá,“ povedal žilinský župan Juraj Blanár. Doplnil, že komunikácia bola pred dvomi rokmi rekonštruovaná z fondov Európskej únie a náklady na jej obnovu sa pohybovali v miliónoch eur. „Už dnes môžeme konštatovať, že toto je najväčšia škoda na ceste III. triedy, akú vôbec náš kraj mal,“ povedal Blanár.

Podľa predbežných údajov Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu na ploche asi štyri kilometre štvorcové napadlo za hodinu a pol až 65 milimetrov zrážok, čo sa blíži k storočnej vode.

Na miesto kalamity prišiel osobne aj premiér Robert Fico, po obhliadke spustošeného miesta ocenil snahu hasičov, vojakov i záchranárov, ktorí odstraňovali následky povodne. Zároveň prisľúbil finančnú pomoc na odstránenie škôd po kalamite.

Desiatky záchranárov stále prehľadávajú momentálne uzavretú oblasť, zatiaľ neboli nahlásené žiadne úrazy, nezvestní a ani obete na životoch. Hasiči preskúmavajú vraky áut, aby sa presvedčili, že v nich nik nezostal. Pomáhajú i vojaci, ktorí zásobujú okolie.

zdroj: ŽSK/ HaZZ/ rescueonline.sk

Vrátna dolina - prívalová voda
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM