Ivana Milanová Správy

Zomrela významná osobnosť Ružomberka: Bývalý rektor Katolíckej univerzity Tadeusz Zasępa

Vo veku 70 rokov podľahol v nedeľu (18.9) dlhej chorobe srdca bývalý rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku, kňaz a žurnalista s veľkým srdcom a bojovník za pravdu Tadeusz Zasępa.

Ilustračný obrázok k článku Zomrela významná osobnosť Ružomberka: Bývalý rektor Katolíckej univerzity Tadeusz Zasępa
Zdroj: TASR

Jeho úmrtie potvrdil bývalý prorektor univerzity, kňaz a žurnalista Peter Olekšák. "Tadeusz Zasępa bol dobrý človek. Bol kňaz a v kňazskej službe slúžil ľuďom. Bol profesorom a profesionálom v odbore žurnalistika. Bol mučeníkom pravdy. Ako rektor šíril pravdu i napriek tomu, že ho to mohlo a napokon aj stálo stoličku rektora. Pravdepodobne bude pochovaný v nedeľu 25. septembra o 13.00 h v jezuitskom kostole v Ružomberku,” povedal Olekšák.

Univerzitu viedol šesť rokov

V roku 2007 Tadeusz Zasępa získal slovenské občianstvo a funkciu rektora Katolíckej univerzity v Ružomberku zastával od roku 2008. Svoju rezignáciu oznámil 5. mája 2014 potom, ako vyvrcholili hlboké rozpory Akademického senátu ružomberskej Katolíckej univerzity. Senát navrhol jeho odvolanie z funkcie už koncom roku 2013.

Bývalý rektor poukázal na nekalé praktiky financovania Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity, podľa neho to potvrdila vnútorná kontrola i audit. Vedenie fakulty tvrdenia rektora odmietlo, policajný vyšetrovateľ zastavil vtedy všetkých desať trestných stíhaní s odôvodnením, že sa nestal žiadny podvod, krádež či sprenevera.

Tadeusz Zasępa: Neviem akceptovať cynizmus, prekrytý korektnosťou. Ďakujem…

Foto: Jozef Milan

Krátko z jeho života

Tadeusz Zasępa bol vysokoškolský profesor, katolícky kňaz, publicista a medzinárodne uznávaná vedecká autorita v oblasti masmediálnej komunikácie. Narodil sa 23. apríla 1946 v Radziecho­wiciach v Poľskej republike. V rokoch 1962 – 1965 študoval na gymnáziu v Częstochowej, pokračoval v Kňazskom seminári diecézy Częstochowa v Krakove. Do roku 1974 pracoval ako kaplán aj pre nepočujúcich. Doktorát z pastorálnej teológie dosiahol v roku 1983 na lublinskej Katolíckej univerzite, v roku 1987 bol habilitovaný v odbore pastorálna teológia – mediálne vzdelávanie. V roku 1995 sa stal mimoriadnym profesorom a v roku 2001 riadnym profesorom. Oblasťou jeho vedeckého záujmu bola teória masmediálnej komunikácie, teória a dejiny žurnalistiky a súčasné formy odovzdávania viery, v ktorých publikoval desiatky monografií, vedeckých štúdií a prác.

Tadeusz Zasępa hovoril aktívne 10 cudzími jazykmi, ovládal aj posunkovú reč.

Pôsobil ako člen viacerých medzinárodných vedeckých rád, redakčných rád vedeckých časopisov, profesijných spolkov a združení. V roku 2004 mu Slovenská akadémia vied udelila prestížne ocenenie Medzinárodnú cenu SAV za príspevok k rozvoju spoločenských a humanitných vied, kultúry a umenia na Slovensku. Od roku 2013 bol členom prestížnej Európskej akadémie vied a umení so sídlom v Salzburgu, od mája 2013 pôsobil aj vo vedení Európskej federácie katolíckych univerzít.

Prečítajte si tiež:

TOP 5 ČLÁNKOV TÝŽDŇA: prehľad toho najčítanejšieho z Ružomberka

Rytierske dni prilákali viac ako 4.500 milovníkov stredoveku

Zomrel bývalý rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku
5
Galéria
Foto: Jozef Milan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM