Rôzne

Zranenému človeku je jedno, či mu pomôže profík alebo dobrovoľník

Slovenskí profesionálni a dobrovoľní horskí záchranári potrebujú čo najužšiu vzájomnú spoluprácu, aby mohli naďalej vykonávať svoju činnosť na čo najlepšej úrovni. Zhodla sa na tom viac ako polstovka účastníkov sobotnej konferencie Asociácie horských záchranárov (AHZ) v Ružomberku.

Ilustračný obrázok k článku Zranenému človeku je jedno, či mu pomôže profík alebo dobrovoľník
Zdroj: Dnes24.sk

Predseda AHZ Michal Remper prezentoval výsledky ankety medzi odbornou a laickou verejnosťou o budúcnosti dobrovoľnej horskej záchrany, a najmä o spolupráci medzi profesionálmi a dobrovoľníkmi. Odpoveď bola podľa neho až zarážajúco jednoznačná, keď si ľudia želajú pokračovanie spolupráce a jej ďalšie prehlbovanie. „Opakujem, tlak verejnosti je jednoznačný. Nemali by sme sa deliť, ale všemožne spolupracovať, lebo postihnutému je úplne jedno, či k nemu príde taký či onaký horský záchranár, no chce mať predovšetkým istotu, že k nemu prišiel ten najlepší záchranár s najlepšími vedomosťami a výstrojom, ktorý mu pomôže. Preto prizývame na spoluprácu všetkých, ktorým na tom ozaj záleží,“ zdôraznil Remper.

Otvorená debata

Riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga vyzdvihol úsilie stavovskej asociácie, ktorej členmi sú už približne dve tretiny zo 624 slovenských horských záchranárov, spomedzi ktorých je 106 profesionálov. „Prirodzene, medzi nami existuje určitá rozdielnosť názorov, preto je veľmi dobré, že môžeme úplne otvorene diskutovať na takomto našom širokom fóre,“ skonštatoval. Základom podľa neho je spoločné hľadanie riešení problémov. „Profesionálnu zložku sme dokázali vyriešiť v roku 2003. Teraz sa snažíme riešiť záležitosti dobrovoľníkov, aby aj táto neoddeliteľná súčasť záchrany bola vykonávaná komfortne a maximálne bezpečne,“ vysvetlil Janiga. Podmienkou pre vyhovujúcu zákonnú podobu je dosiahnutie vnútornej názorovej zhody na pôde AHZ, ktorá presvedčí kompetentných predstaviteľov vlády a parlamentu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM