Ivana Milanová Samospráva

Župa pomáha

Obyvatelia Žilinského kraja majú možnosť využiť na Úrade ŽSK bezplatné poradenstvo v oblasti práva, sociálnych vecí či zdravotníctva.

Ilustračný obrázok k článku Župa pomáha
Zdroj: ŽSK

Žilinský samosprávny kraj pokračuje v tradícii Župných štvrtkov a prostredníctvom osobných stretnutí pomáha svojim občanom, s tým, že právna poradňa je k dispozícii každý druhý štvrtok v mesiaci, zdravotnícke poradenstvo nájdu záujemcovia každý prvý štvrtok a sociálne rady im pracovníci Úradu ŽSK poskytnú každý pracovný deň od 8.00 h. do 15.00 h.

„Právnici riešia najčastejšie otázky vysporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov, exekúcií zo spotrebiteľských pôžičiek, rozvodov či výživného. Dôležité však je, že aj keď sa snažíme pomôcť ľuďom čo najviac, na súdoch ich už zastupovať nemôžeme, preto je naším cieľom im čo najlepšie danú problematiku priblížiť a poradiť im, na koho sa prípadne môžu ďalej obrátiť,“ zdôraznila riaditeľka právneho odboru Otázky z oblasti sociálnej starostlivosti a sociálnych služieb riešia pracovníci odboru sociálnych vecí ŽSK.

Termíny právnej poradne a viac informácií nájdete na

http://www.regionzilina.sk/…vna-poradna/.

Termíny zdravotníckej poradne a viac informácií nájdete na

http://www.regionzilina.sk/…nstvo-2.html.

Sociálne poradenstvo je na Úrade ŽSK k dispozícii každý pracovný deň od 8.00 h. do 15.00 h. (v stredu do 16.00 h).

Pomoc pri umiestnení klientov do sociálnych zariadení, poradenstvo o právach a povinnostiach prijímateľov sociálnych služieb či nasmerovanie pri riešení vybavovaní sociálnych dávok sú každodennými témami sociálneho poradenstva. Bezplatne pomáhajú aj na odbore zdravotníctva ŽSK, kam sa môžu obrátiť občania napríklad aj s problematikou vyberania neoprávnených poplatkov. „Najmä po prijatí novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti sa začalo viac diskutovať o poplatkoch v zdravotníctve a pacienti často nevedeli, na koho sa môžu obrátiť. Zdravotnícke poradenstvo je tu ako pre pacientov, tak pre lekárov a verím, že napomôže k sprehľadneniu a zvýšeniu dostupnosti informácií z problematiky, ktorú má u nás v kompetencii odbor zdravotníctva,“ uzavrel J. Blanár.

Zdroj: ŽSK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM